Kábelbaráti frigy Amerikában

Egybekelhet Amerika két legnagyobb kábelszolgáltatója, miután a Comcast 45,2 milliárd dolláros ajánlatot tett a Time Warner Cable-re (TWC). A baráti felvásárlási ajánlat meglepetést keltett a piacon, hiszen a méreteiben jóval kisebb Charter Communications mindeddig kitartóan ostromolta a TWC-t – látványosan, de eredménytelenül.

A tervezett ügylettel szemben azonban komoly verseny jogi aggályok merülnek fel, a két piacvezető cég egybeolvadásával ugyanis az ágazatban tevékenykedő többi cég kilátásai lényegesen romolhatnak. A Comcast ajánlata már csak azért is felkeltheti a versenyhivatal figyelmét, mert gyakorlatilag nem kiugróan magasabb, mint a Charteré. Utóbbi januárban részvényenként 132,5 dollárt ígért, szemben a Comcast mostani emelt, 158,8 dolláros ajánlatával. A részvényesek számára azonban a különbség ég és föld jellegű volt, ezért náluk a Comcast került előnyösebb helyzetbe. Ki is használták a kérők közötti rivalizálást, hiszen a Charter vételi ajánlatára hivatkozva magasabb árat tudtak kicsikarni a Comcastból. A frigyre készülő két nagy kábeltársaság közül a TWC-nek 12 millió, a Comcastnak 22 millió ügyfele van, utóbbiak közül négymillió morzsolódhat le, azaz nagyjából harmincmillió fogyasztóval számolhatnak, s ezzel gyakorlatilag a teljes amerikai piac közel harminc százalékát fednék le. Hozzájuk legközelebb a DirecTV kerülne, amelynek jelenleg húszmillió előfizetője van. A Comcast – ha sikerrel jár – hamar történelmet írhat, hiszen az NBC Universal 17 milliárd dollárért történt tavalyi megvásárlásával és most a TWC bekebelezésével üstökösként törhet az amerikai piac élére. Az ügyletet még az idén nyélbe üthetik, a legnagyobb akadályt a versenyhatósági jóváhagyás megszerzése jelentheti a számukra.

A két cég szolgáltatási területei közötti átfedés csekély, így együtt gyakorlatilag Amerika egészét be tudják hálózni. Elemzők szerint a fúzió jóváhagyása mellett szóló érv éppen az lehet, hogy a két cég – területileg legalábbis – nem riválisa egymásnak. Ahol átfedés mutatkozik, ott a Comcast hajlandó visszalépni, átadni a terepet versenytársai számára. A fúzióval másfél milliárd dolláros megtakarítást érhetnek el, ennek a fele már az első évben jelentkezne – írja a Reuters. A két cég ráadásul hirdetési és kínálati fronton remekül kiegészítené egymást, hiszen a Comcast rátenyerelhetne a TWC sportközvetítési portfóliójára, így például a Los Angeles Lakers kosárlabdacsapat és a Los Angeles Dodgers baseballcsapat mérkőzéseinek közvetítési jogait is megszerezné, ami önmagában is dollármilliárdos értéket képvisel.

Az ügyletnek egyébként egy másik haszonélvezője is van: Rob Marcus, a TWC januárban beiktatott új vezérigazgatója ugyanis csak 50 millió dolláros „fájdalomdíjjal” vigasztalódhat, ha a felállítják székéből, vagy ha eladják a feje fölül a vállalatot. Mivel Marcus cégfelvásárlási ügyekben járatos ügyvédként szerzett magának korábban hírnevet, ez nem érheti meglepetésként.

 

A TWC szerelőkocsija. Behálózzák Amerikát
A TWC szerelőkocsija. Behálózzák Amerikát
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.