Gólra játszik

Antimatolcsysta politikával, de a nagyobb növekedés ígéretével szállna a politikai ringbe Pápa Levente. Az OTP volt elemzője az Együtt–PM-nél kapott befutónak tűnő listás helyet.

Minek kellett a politika? Elemzőként jól keresett, a szakmában megvolt az ismertsége, még talán karriert is csinálhatott volna.

Felelős polgárnak tartom magam, nem csupán közgazdásznak. A közélettel foglalkozók nagy része távolról tekint a politikára, csak beszél róla. Szerintem most nem elég a lelátóról bekiabálni, hogy rossz a meccs, meg siránkozni azon, ha veszít a csapat. Le kell menni a pályára, és gólt kell rúgni.

Már az is szerencse lesz, ha a félpályán átmennek.

Nem írnám le azért ezt a meccset. Arról nem is beszélve, hogy én most lépek először a pályára, és remélem, nem utoljára. Ha sikerül a helyes irányba befolyásolni a magyar politikát, akkor már megtettem azt, amit szerettem volna. Ehhez nem feltétlenül kell kormányra kerülni, de persze azt gondolom: sokkal többet tehetnénk, ha megnyerné az Összefogás a választásokat.

Ne mondja azt, hogy a legnagyobb magyar hitelintézet elemzőjeként nem volt semmilyen hatása.

Egy elemző sohasem áll ki egy-egy döntés mellett vagy ellen, nem mond véleményt, nem minősít. Egy elemző feladata annyi, hogy feltárja az egyes döntések lehetséges következményeit, bemutassa az esetleges kockázatokat, az előnyöket és hátrányokat, hogy objektív szempontokat adjon a piaci szereplőknek az értékeléshez. Az elemzőnek nem kell mérlegelnie az alternatívákat, nem kell döntenie, az pedig egyenesen tilos, hogy saját értékrendje szerint válasszon. Egy szakpolitikus azért mindezeket megteheti.

Jó, akkor kérdezem udvariatlanul. Ön lesz Csányi Sándor embere az Együttnél? Oszkó Pétert pótolja Bajnai Gordon oldalán?

Életemben nem találkoztam Csányi Sándorral, sohasem beszéltünk. Csak egy elemző voltam az OTP Banknál, és amikor úgy döntöttem, politikai pályára lépek, felmondtam ott. Még egyszer mondom: azért határoztam így, mert tenni akarok valamit.

Azt értenénk, ha több pénzért vagy jobb karrierért váltana. De legyünk realisták, egyikre sincs esély. Örülhet, ha képviselő lesz. Mit ígértek? Pénzügyminiszterséget?

Nem volt szükség ígéretekre. Remélem, hogy a következő négy évben parlamenti képviselő leszek, de akkor sem ijedek meg, ha végül nem úgy alakulnak a dolgok. Van egy kis félretett pénzem, nem leszek megélhetési politikus. Vállaltam, hogy a következő években az Együtt gazdaságpolitikai tevékenységét koordinálom majd.

És az miben áll? A programjuk inkább ígéretek halmazának tűnik.

Pedig nem az. Nagyon fontos számunkra, hogy csak olyat ígérjünk, amelyre megvan a fedezet. Fontos az egyensúly megtartása.

Miként a kormánynak is.

Minden gazdaságpolitika fókuszában az egyensúlyi helyzet, a növekedés és az újraelosztás áll. Ebben a ciklusban a lakosság és a vállalatok visszafogott fogyasztása és az érkező uniós transzferek együttesen javították a külső egyensúlyt, de ez nem a kormány érdeme. A költségvetési hiány lefaragásában voltak kormányzati eredmények, amelyeket azonban a kabinet úgy ért el, hogy tönkretette a növekedési kilátásokat.

Ehhez képest önök annyit mondanak, hogy az adójóváírás visszahozásától és a kétkulcsos szja-tól majd beindul a növekedés.

Az emberek 80 százaléka szerint az egykulcsos rendszer igazságtalan. Mi azt mondjuk, az Orbán-kormány adórendszere a gazdagokat segítette, miközben azoktól vett el, akik kevesebbet keresnek. Az egykulcsos szja bevezetése hatalmas adóbevétel-kieséssel járt, amit a bankadóban szedett be a kormány. Utóbbit a pénzintézetek az ügyfeleken keresték vagy keresik meg – tehát azokon, akiknek van hitelük. A fenti két hatás miatt legrosszabbul azok jártak, akik keveset keresnek és devizahitelük van. Ezt kell helyretenni. Az alacsony keresetűeknek kisebb átlagos adóterhelés kell, a felső 5-10 százaléktól egy kicsivel többet kérünk el. Így mindenki jól jár, hiszen a rendszer valóban növekedési többletet generál.

Ezt mondták Matolcsyék is az egykulcsos adónál. Ez a fordítottja, de nem feltétlenül igaz rá.

Dehogynem. A magasabb jövedelműek nem fogyasztanak többet, ha többet keresnek, csak többet tudnak félretenni. Az alacsony keresetűeknél a jövedelemtöbblet a fogyasztást is növeli, így nagyobb lesz a GDP. A beinduló gazdasággal a magasabb jövedelműek pedig visszanyerik azt, amit a magasabb teherrel elvesztenének: a vállalkozók profitot, a magas keresetű alkalmazottak pedig karrierlehetőségeket.

Névjegy

PÁPA LEVENTE
38 éves, 2004-ben szerzett diplomát a közgazdasági egyetemen, majd négy éven át az Argenta Zrt.-nél dolgozott. Ezt követően saját vállalkozást alapított, majd 2010 novemberében helyezkedett el az OTP Banknál elemzőként.

 

„Az emberek nyolcvan százaléka szerint az egykulcsos rendszer igazságtalan”
„Az emberek nyolcvan százaléka szerint az egykulcsos rendszer igazságtalan”
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.