Brüsszelben nincs rezsiharc

Brüsszel nem sieti el a rezsiharcot – ez derül ki azokból az információkból, amelyeket a hatóságilag szabályozott energiaárak uniós kivezetésével kapcsolatban kaptunk bizottsági forrásoktól. Magyarország és az Európai Bizottság között még nem indult meg az a kétoldalú konzultáció, amit Brüsszel szerencsésnek látna azokkal a tagállamokkal, amelyek központilag határozzák meg az áram vagy a földgáz árát.

Mint ismeretes, Günther Oettinger energiaügyi EU-biztos tavaly júniusban levelet írt annak a 17 tagállamnak, amelyekben vagy a földgáz, vagy az elektromos áram kiskereskedelmi árát központilag határozzák meg. A levélben az energiaár-szabályozás fokozatos kivezetését javasolja a német biztos az uniós politikának megfelelően.

A bizottság abban látja az energiaárak csökkenésének garanciáját, ha minél előbb kialakul az egységes európai energiapiac és a rendes piaci verseny. A bizottság szerint az árszabályozás ellentétes az egységes piac alapelveivel. Ugyanakkor – szögezik le forrásaink – Brüsszel tiszteletben tartja az Európai Bíróság azon ítéletét, amely szerint a szabályozott árak csak kivételes feltételek teljesülése esetén elfogadhatók. A 2010-es bírósági döntés szerint többek között a beavatkozás nem haladhatja meg az általános gazdasági érdekhez fűződő, elérni kívánt cél megvalósításához szükséges mértéket – bármit jelentsen is ez, kedvezményezettjei között nem lehet diszkriminálni, s a szabályozásnak arányosnak, átláthatónak és korlátozott időtartamúnak kell lennie.

Magyarország válaszolt is Oettinger levelére, melyben forrásaink szerint a magyar fél megismételte álláspontját arra vonatkozóan, hogy az országnak szüksége van a folyamatos árszabályozásra. A bizottság úgy véli, hogy Magyarország érdekeit is szolgálná, ha kétoldalú konzultációk követnék a levelezést. Ugyanakkor a konzultációknak nincsenek előre meghatározott menetrendjük vagy határidejük, igaz, több tagállam képviselőivel már sikerült egyeztetnie Brüsszelnek. Ezeken a találkozókon a tagállamok elvileg elmagyarázzák, miért látják szükségesnek az árszabályozást, a bizottság képviselői pedig kifejtik az érveket a szabályozás kivezetésére.

– Még csak a folyamat elején tartunk – fogalmazott egy forrás, hozzátéve, hogy mivel minden tagállamban eltérnek a szabályozás kiváltó okai és formái, ezért minden helyzetet külön elemez és értékel a bizottság. Az Oettinger-levéllel a párbeszédet próbálták megindítani a tagállamokkal. Orbán Viktor miniszterelnök nemrég az EU figyelmébe ajánlotta a rezsicsökkentést, mondván, reménytelen az egységes piacra várni, Európa versenyképességét pedig az árszabályozással lehet közelíteni Ázsiához vagy Amerikához.

A következő uniós csúcstalálkozón az energia is terítéken lesz, és Orbán várhatóan ott is ezt a megoldást javasolja majd.

Németh Szilárd tájékoztat. Hol az ellenség?
Németh Szilárd tájékoztat. Hol az ellenség?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.