Szabadalmat sértett az Adidas

Oroszi László jogerősen pert nyert az Adidas Budapest Kft. ellen – tudtuk meg a váli feltalálótól. A 12 éve folyó szabadalmi per január 30-án érkezett újabb fontos állomásához: a Fővárosi Ítélőtábla jogerős verdiktje kimondta, hogy a sportszergyártó cég a Predator Precision és Predator Mania cipőmárkák gyártásával-forgalmazásával elbitorolta Oroszi László szabadalmi jogait.

A most 61 éves Oroszi László nevéhez tucatnyi találmány kötődik, de igazán az 1996-ban bemutatott irányítósávos labdarúgócipője tette őt ismertté. Az újításnak az volt a lényege, hogy a cipő orr-részének keménygumiból készített sűrű bordázata (az irányítósávok) javították a lövések-passzok találati pontosságát. A mintadarabokat megmutatta az Adidas akkori fejlesztési igazgatójának, aki magával is vitt néhány párat, majd nem sokkal később a cég piacra dobta az így készült cipőket.

Az irányítósávos focicipő 2002 óta 17 országban nemzetközi szabadalmi oltalom alatt áll. Oroszi László 12 évvel ezelőtt indított pert az Adidas ellen. Ezzel kapcsolatban lapunknak korábban úgy nyilatkozott: „Sokan óvtak attól, hogy perre menjek egy világcéggel, én viszont úgy döntöttem, hogy végigcsinálom a procedúrát, akármeddig is tart. Nemcsak magamért, hanem az összes magyar feltalálóért: szeretnék példát mutatni a kétkedőknek, hogy az embernek érdemes kiállnia az igazáért.”

A 2002 óta tartó pereskedésben eddig két eljárás zárult le jogerősen: 2012 tavaszán a Fővárosi Ítélőtábla kimondta az irányítósávos sportcipő szabadalmának az érvényességét. A már biztosan érvényes szabadalom alapján indított szabadalombitorlási perben ugyancsak a Fővárosi Ítélőtábla a napokban állapította meg, hogy megtörtént a szabadalombitorlás.

Oroszi László kérdésünkre elmondta, a verdikt szerint az Adidasnak több módon is elégtételt kell adnia számára. Egyfelől a szabadalombitorlás tényét a Nemzeti Sportban, valamint a cég saját honlapján is nyilvánosságra kell hoznia. Az ítélet azt is tartalmazza, hogy az Adidasnak 15 napon belül meg kell adnia a két cipőmárka gyártásával és forgalmazásával kapcsolatos adatokat a felperes számára. Oroszi kérdésünkre elmondta, ez azért fontos, mert csak az adatok ismeretében tudják kiszámítani, mekkora kártérítésre tarthatnak igényt.

A jogi eljárások ugyanis még nem értek véget: a szabadalombitorlás kimondása megnyitotta az utat a kártérítési igények érvényesítése előtt. A feltalálótól megtudtuk, a peren kívüli egyezségre tett kísérlete meghiúsult, így minden bizonnyal csak a bíróságon tudja majd érvényesíteni a kárigényét. Mint mondta, a pontos kárösszegről egyelőre nem tud nyilatkozni, de az tény, hogy az Adidas akkor dobta piacra a szóban forgó két márkát, amikor Magyarországon épp elindult az irányítósávos labdarúgócipők sorozatgyártása. „A kísérleti gyártás Martfűn zajlott, a sorozatgyártás pedig egy debreceni cipőgyárban kezdődött meg, ám az Adidas-cipők felbukkanásával a piacon a mi termékünk már utánérzésnek hatott. Csak a termelés kényszerű leállításával 70-80 millió forintos kár keletkezett” – tette hozzá a feltaláló.

Oroszi Lászlót egyébként nem csak a kártérítési per foglalkoztatja, hanem a legújabb találmányának a hasznosítása is. Ez nem más, mint egy új felületű bevonattal rendelkező labdarúgócipő, vagy ahogy a tavaly júliusban bejelentett nemzetközi szabadalom fogalmaz: „megnövelt tapadású felületi szerkezet sportcipőkhöz és eljárás a szerkezet létesítésére.” A kacifántos hivatalos meghatározás mellett a cipő a „catch and twist”, azaz a „ragadd meg és csavard” márkanevet viseli. Eddig közel száz pár készült el az új bevonattal ellátott cipőből, és Oroszi László azt állítja, az önkéntes és felkért tesztelőktől egyetlen negatív visszajelzés sem érkezett. A feltaláló elmondta, előrehaladott tárgyalásokat folytatnak egy olyan ismert sportszergyártó céggel, amely fantáziát lát az új irányítósávos cipő gyártásában.

Az Adidas-perrel kapcsolatban megkerestük Bérczes László ügyvédet, aki a szabadalombitorlási perben a társaságot képviselte, de közölte: nem kapott felhatalmazást a cégtől, hogy az ügyről a sajtónak nyilatkozhasson. Írásbeli kérdéseket tettünk fel Rátonyi Andreának, az Adidas illetékesének, aki válaszában közölte: „Sajnálattal értesültünk a Fővárosi Ítélőtáblának a Magyarországon 2002 és 2004 között értékesített Predator cipőkkel kapcsolatos döntéséről. A bírósági ítélet tartalmát át kell tekintenünk, így további nyilatkozatot egyelőre nem tudunk tenni.”

Az elbitorolt fejlesztés. A kátérítés megállapítása a következő lépés
Az elbitorolt fejlesztés. A kátérítés megállapítása a következő lépés
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.