A Takarékbank értékesítése és a sokoldalú kormánybiztos

A sokak által régóta sejtett FHB Jelzálogbank mellett részben saját magának értékesítheti a Takarékbank többségét a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) – feltéve, hogy érvényesnek találja a Magyar Postával közösen kiírt pályázatra benyújtott egyetlen ajánlatot.

A szövetkezeti rendszer átalakítását kormánybiztosként levezénylő Vojnits Tamás nemcsak a takarékokat összefogó pénzintézetet vezeti, de azt az MFB-s céget is, amely január végén még az egyik tulajdonosa volt a Takarékbank mostani vevőjelöltjének. Az FHB-tól leigazolt kormánybiztos tehát érdekelt az eladói és a vevői oldalon, sőt ő irányítja az üzlet „tárgyát” is.

Máig kell kiértékelnie az MFB-nek és a Magyar Postának azt az ajánlatot, amely a Takarékbankban lévő, összesen csaknem 55 százalékos részvénycsomagra kiírt pályázatra érkezett. Az állami vállalatok a jelentkező kilétét nem fedték fel, ám akkori, azóta sem cáfolt információnk szerint a Magyar Takarék Zrt. pályázott a Takarékbank többségére. A két eladó múlt heti közleményében a jelentkezőről mindössze annyit árul el, hogy „takarékszövetkezetek meghatározó többségével bíró” társaságról van szó, a cégbíróságnál megtalálható papírok azonban ezt tegnapig nem támasztották alá – igaz, a Magyar Takaréknál az utóbbi időben olyan gyorsan követik egymást a változások, hogy a cégbíróságig sem ért még el minden irat. A legfrissebb dokumentumok a Magyar Takarék január 30-i közgyűléséről és az ott elhatározott tőkeemeléséről szólnak. A cég addig ötmillió forintos alaptőkéjét egymilliárd-hárommillió forinttal emelték meg, s ezzel együtt változott a tulajdonosi kör, és vélhetően emiatt kiegészült a felügyelőbizottság is.

Állami segítséggel kerülhet új kézbe a szektor irányítása
Állami segítséggel kerülhet új kézbe a szektor irányítása

A tőkeemelés előtt hárommillió forintos részesedése volt a Magyar Takarékban Vida Józsefnek, a Szentgál és Vidéke Takarékszövetkezet elnök-ügyvezetőjének, aki tavaly augusztus, vagyis az állami hatalomátvétel óta tagja a Takarékbank igazgatóságának. Egymilliós részesedéssel rendelkezett az FHB-csoporthoz tartozó FHB Életjáradék Zrt., és ugyanilyen arányban tulajdonolta a társaságot az MFB-s EHPSZ Első Hazai Pénzügyi Szolgáltatásfejlesztési Kft. Az egyelőre nem világos, hogy a tőkeemelés után milyen tulajdonosi szerkezet alakult ki, a cégbírósági iratokból ugyanis lemaradt az a melléklet, amely részletezi a jegyzőket. Az azonban tudható, hogy részt vett a jegyzésben az FHB Jelzálogbank: múlt heti közleménye szerint 252 millió forintot jegyzett, amellyel tulajdoni hányada 25 százalék.

Mint említettük, a közgyűlés a tőkeemelés mellett döntött a felügyelőbizottág kiegészítéséről is. Bekerült a testületbe Sebestény István és Hartmann Imre. Sebestyén István a Fókusz Takarékszövetkezet ügyvezető igazgatója, míg Hartmann Imre a Pannon Takarék Bank elnöke. Miként Vida József, Hartmann Imre is tavaly augusztusban került be a Takarékbank irányításába, csak őt nem az igazgatóságba, hanem a pénzintézet felügyelőbizottságába választották be. (Mire Sebestény Istvánnal és Hartmann Imrével kiegészült a Magyar Takarék felügyelőbizottsága, már a testület tagja volt Hetzmann Béla a Szentgál és Vidéke, míg Landgraf Erik az FHB képviseletében, az igazgatóságban pedig Vida József mellett az FHB vezérigazgatója, Köbli Gyula foglalt helyet.)

A takarékszövetkezeti vezetők, valamint az FHB érdeklődése a Takarékbank iránt érthető, hiszen a bank fontos szerepet tölt be a takarékszövetkezeti szektorban. A rendszert átalakító, tavaly nyáron elfogadott törvény komoly jogosítványokkal ruházta fel a Takarékbankot: előírhatja a követendő üzletpolitikát, ellenőrzi a takarékok működését, és akár le is válthatja egy szövetkezet vezetését – vagyis úgy irányíthatja a 120 takarékot, mintha csak egy másfél ezer fiókból álló hálózatot vezetne. Nehezen érthető viszont, hogy miért szállt be a Magyar Takarékba az EHPSZ, amely a pályázatot kiíró MFB tulajdonában van, s amelyet az a Vojnits Tamás vezet, aki kormánybiztosként levezényelte a takarékszövetkezeti rendszer átalakítását, és jelenleg is a Takarékbank elnöke.

Az EHPSZ maga is tulajdonos a Takarékbankban, még tavaly júliusban, egy részvénycsereügylet révén került be a tulajdonosok közé: az MFB átadott egy törzsrészvényt a cégnek. A Takarékbank tavaly december közepén frissített adatai szerint az EHPSZ-nek már 236 részvénye volt, ami azért érdekes, mert korábban az MFB-hez került az a 235 B-sorozatú, elsőbbségi részvény, amely sok fontos, a Takarékbank működését érintő kérdésben vétójogot biztosít – bár arról nincs információ, hogy az MFB valóban ezeket a részvényeket adta át az EHPSZ-nek.

A Takarékbankra kiírt pályázattal, a Magyar Takarék közgyűlésével, az EHPSZ szerepvállalásával kapcsolatban kerestük az MFB-t és az FHB-t, de nem kommentálták információinkat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.