Lassú kihátrálás

Folyamatosságot hirdetett az amerikai monetáris politikában Janet Yellen, a jegybank (Fed) új elnöke. Vagyis szép lassan kihátrál az amerikai központi bank a hosszú kamatoknak és így a jelzáloghitelek terheinek a csökkentését célzó, mennyiségi könnyítés néven ismertté vált gazdaságélénkítő programból, miközben azért az irányadó kamatot még sokáig történelmi mélyponton tartja.

Ezt az előretekintő iránymutatást – ahogy a Fed a kommunikációs eszköztárát elnevezte – jól fogadták a piacok, hiszen az üzenet azt hangsúlyozta, hogy a helyzet fokozatosan javul. Mind az európai, mind az amerikai tőzsdeindexek felfelé igyekeztek, ahogy Janet Yellen válaszolt a képviselőház pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó bizottságában a kritikus republikánus és a támogató demokrata törvényhozók kérdéseire. A szenátus bankügyi bizottsága csütörtökön hallgatja meg Janet Yellent.

Janet Yellen a kongresszusban
Janet Yellen a kongresszusban

Az új jegybankelnök bevezető nyilatkozata, amely a Fed vezetőinek véleményét is tartalmazta, arra utalt, hogy a munkaerőpiac még nem tért magához, bár az állástalanok aránya egy százalékponttal csökkent nyár óta. A gazdaság a múlt év második felében az első hat hónap ütemének kétszeresét vette fel, 3,5 százalékkal bővült, miközben az infláció irama egy százalék körül mozog, azaz jóval elmarad a kétszázalékos céltól. Az amerikai jegybank ezért az irányadó kamatot a nulla százalékhoz közeli szinten tartja mindaddig, amíg a munkanélküliségi ráta nem csökken 6,5 százalék alá, az infláció pedig nem gyorsul 2,5 százalék fölé. De pusztán az egyik feltétel teljesülése még nem készteti a Fedet a kamat emelésére.

A vita jól tükrözte az alapvető washingtoni nézeteltéréseket is. A bizottság republikánus elnöke, a texasi Jeb Hensarling élesen bírálta a költségvetési viszály megoldásaként kialkudott adóemelést. Úgy vélte továbbá, hogy a munkanélküliséghez és inflációhoz kötött új feltételrendszer rögtönzésjellegű, nem mutat irányt a befektetőknek. A bizottság alelnöke, a kaliforniai demokrata Maxine Waters viszont egyetértett a mennyiségi könnyítéssel, s a republikánusokra hárította a felelősséget, amiért a gazdaságot nem lehetett még erőteljesebben élénkíteni. Yellen azt válaszolta: a jegybanknak a lehető legteljesebb foglalkoztatást kell elérnie, miközben őrzi az árstabilitást. E kiélezett helyzetben – vagyis a pénzügyi válság után – nem tarthatók be a normál időkben alkalmazható szabályok. Ha nem találták volna ki az előretekintő iránymutatás kommunikációs elveit, akkor negatív alapkamatot kellett volna megállapítaniuk, ami viszont teljes képtelenség lett volna.

Vagyis minden megy tovább, menetrend szerint. A hosszú kamatokat alacsonyan tartó értékpapír-vásárlások jelenleg 65 milliárd dolláros havi összege tovább mérséklődik, ahogy élénkül a gazdaság, s az alapkamat szintén a lényegében nullaszázalékos szinten marad, akkor is ha a most 6,6 százalékos munkanélküliségi ráta tovább ereszkedik lefelé, hiszen az infláció csak középtávon térhet vissza a kívánt kétszázalékos értékre.

De minden borulhat is. Yellen elárulta: meglepte, hogy decemberben és januárban milyen kevés új munkahely keletkezett, s ha a kilátások romlanak, akkor a Fed szüneteltetheti a havi összegek mérséklését. A meghallgatás előtt kérdés volt: reagál-e Yellen arra, hogy a feltörekvő piacokon milyen felfordulást okozott a pénzkivonás, ami részben következménye a likviditásbővítés visszafogásának. Nos, Yellen megerősítette: a Fed amerikai gazdasági célokat szolgál, de a jegybank igyekezett időben világossá tenni, miként szűkíti ezt a programot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.