Átmeneti lesz az erősödés?

Alighanem csupán korrekciónak tekinthető a tegnap tapasztalt forinterősödés. Az euróval szembeni jegyzés a reggeli 311-es szintről kora délutánra 309 forint közelébe emelkedett, de ez nem volt tartós, néhány órával később már ismét 311 fölött kötöttek üzleteket.

– Bár ezúttal erősödött a forint, de a derűlátásra sok okot nem adó körülmények nem változtak: hétfőn még az látszott, hogy a magyar fizetőeszköz a világ leggyengébben teljesítő feltörekvő piaci devizája volt – fejtette ki véleményét lapunknak Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője.

A hét elejei ismételt forintgyengülés mögött leginkább az Egyesült Államokban pénteken ismertetett munkaerő-piaci adatok húzódnak meg. Ezeket végül a fejlett piacok örömmel fogadták, ám a feltörekvő gazdaságok devizáira az adatok nem voltak jó hatással. Ez arra utal, hogy ezeket az államokat most átértékelik a befektetők. Néhány hónapja még ehhez az országcsoporthoz tartozó befektetések bármelyikét megvették, most azonban megnézik a mögöttes kockázatokat. Ez pedig nem kedvez Magyarországnak. A külső egyensúlyi mutatók ugyan jól állnak, az alulteljesítés leginkább a monetáris politikának köszönhető. Sok feltörekvő piacon már fordulatot vetítettek előre az eddigi kamattrendet illetően. Magyarország esetében viszont a jegybank illetékesei még az elmúlt napokban is arra utaltak, hogy van mozgásterük az alapkamat mérséklésére. Ez egyértelműen arra utal, hogy a jegybankot még mindig nem zavarja az euróval szembeni gyenge árfolyam – hangsúlyozta Trippon Mariann. Ilyen környezetben pedig egyáltalán nem meglepő, hogy a magyar deviza alulteljesít. A jelek ráadásul továbbra is a gyengülés irányába mutatnak.

A múlt héten még volt olyan várakozás, hogy a kamatcsökkentési ciklusnak vége, sőt optimista piaci elemzők szerint hirtelenjében emelésbe csap át a jegybank. Ezekről a várakozásokról mára kiderült, hogy nem reálisak, s ha marad a jelenlegi szinten az árfolyam, akkor jövő héten alighanem újabb kamatcsökkentésre szánja rá magát a jegybank. Amennyiben ez valóban bekövetkezne, az egyértelmű jele lenne annak, hogy az árfolyam a jegybank részéről akár tovább is gyengülhet. Piaci körök ehhez annyit tettek hozzá: ha ez a forgatókönyv valósul meg, azért egy pozitív üzenetet még tud közölni a monetáris tanács. Amennyiben a csökkentés mellé tett kommentárban azt jeleznék, hogy a kamatmérséklési pálya véget ért, az kedvező üzenet lenne a piacok számára. Trippon Mariann is úgy véli: most két lehetőség kínálkozik arra, hogy a hangulat változzon: vagy a monetáris politikában következik be fordulat, vagy a nemzetközi piacokon jön markáns hangulatjavulás, ami javíthat Magyarország megítélésén is.

Lapunknak nyilatkozó piaci szereplők azt is kifejtették, hogy az árfolyam kérdésére minden bizonnyal az Európai Bizottság mai főtanácsnoki indítványa is hatással lesz. Az az állásfoglalás, amely a magyar devizahiteles mentőcsomag nyitott kérdéseiben adhat iránymutatást. Véleményük szerint viszont ennél markánsabb súlyt jelent jelenleg a monetáris politika, ennek hatásait erősítheti vagy gyengítheti a szerdai indítvány.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.