A NAV rászáll a vaterázókra

Szigort és próbavásárlásokat ígér az internetes aukciósportálokon üzletszerűen értékesítőknek májustól az adóhatóság, azt követően, hogy a Kúria egy tavaly év végén hozott jogegységi döntésben kimondta: alkalmazni kell az áfaszabályokat azon magánszemélyekre, akik üzletelnek az ingóságokkal.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a hét elején arra hívta fel az üzletszerűen „vaterázók” figyelmét, jobb, ha önként javítják ki adóbevallásaikat, mert bár így is tetemes összeget kell majd fizetniük, legalább az adott esetben több százezres, sőt akár milliós áfabírságot megúszhatják.

A legfelsőbb jogi testület (több egymásnak ellentmondó határozat után) a NAV-nak adott igazat egy jogvitában: így a 2012 előtti ügyleteknél a személyi jövedelemadózás során az áfaszabályok alkalmazandók az üzletszerűség megítélésénél, függetlenül attól, hogy az eladó jelentkezett-e az áfa hatálya alá, és kért-e adószámot, vagy sem. – A Kúria döntése egyértelművé teszi azt is, hogy az áfaszabályok alkalmazandók a magánszemélyekre is, amennyiben az üzletszerűség bizonyítható – figyelmeztet Földes Balázs, a KPMG adó-tanácsadási területének igazgatója.

Ha valaki üzletszerűen értékesít használt cikket (vesz és elad, elad és vesz), akkor az önálló tevékenység szabályai szerint kell jövedelemadót fizetnie, ha pedig csak egyszerű magánszemélyként, akkor az ingó értékesítésére vonatkozó előírások szerint. Utóbbi esetében 32 ezer forint adókedvezmény illeti meg, azaz 200 ezer forintos jövedelemig nem kell adót fizetnie. Az üzletszerűségnél nincs kedvezmény, van még eho is, s alapesetben áfát is kell fizetni. Ma már mindkét adózási formára igaz, hogy 600 ezer forintos bevételig bevallást se kell készíteni. Csakhogy az üzletszerűség esetén az áfa alól – utóbbi esetben is – mentességet kell kérvényezni, de erre csakis előre van mód.

Földes Balázs szerint bizonytalanságot okoz, hogy nem tudni, mi minősül pontosan üzletszerű értékesítésnek, milyen rendszeresség, mekkora mennyiség vagy bevétel alapján kerül valaki ebbe a körbe. Az adóhatósági nyilatkozatokból, ügyleírásokból és szabályértelmezésekből mindenesetre arra lehet következtetni: azoknak, akik nem egy-egy darabot adtak el valamiből, hanem többször szerepeltek eladóként, érdemes odafigyelniük.

Sőt! Egyetlen bicikli eladása után is jöhet a bírság. A legfontosabb kérdés, hogy valaki egy saját magának vásárolt dolgot adott el, vagy pedig valamit eleve azért vett meg, hogy később azt eladja. Ez esetben az sem számít, hogy az árut használta-e, s keletkezett-e nyeresége az üzleten. A lényeg a szándék. Egy bontatlan csomagolású, vadonatúj porszívó nyereséges eladása minősülhet magánszemély tevékenységének ugyanúgy, mint a használt gép veszteséges értékesítése üzletszerűnek.

Azt nem tudni, hány embert érint a döntés. Budai László, a Jófogás.hu ügyvezetője azt mondja, ők eddig is igyekeztek különbséget tenni a magánszemélyek és az üzleti hirdetők között, elvégre a vevőknek is számít, hogy magánszemély vagy profi hirdet. Szűrni a hirdetések mennyisége és minősége szerint is lehet, de azt nem ellenőrizhetik, ki milyen módon szerepelteti bevételeit az adóbevallásában.

A Vaterát és a TeszVeszt is működtető Allegro Group HU Kft. üzletágvezetője, Szanitter Áron szerint a döntés csak a 2012 előtti ügyeket érinti, bár azt elismerte, hogy „még sok jogi kérdés merülhet fel”. Úgy véli, ügyfeleik jóhiszeműen jártak el, ám cégének nincs lehetősége jogi tanácsadásra, az érintetteknek ajánlja az adózással foglalkozó internetes oldalakat. (Ezek jó része korábban biztosra vette, hogy a bíróság nem az adóhatóságnak ad igazat).

A NAV nem végezhet adathalászatot az aukciósportálok szerverein – teszi hozzá Szanitter, ők pedig csak célzott megkeresésre, pontos adategyeztetést követően adnak ki információt. Az adóhivatal mindenesetre a májusi határidő letelte után több ellenőrzést, próbavásárlásokat is ígért. Szerintük azok, akik üzletszerűen adnak-vesznek a neten, jobb, ha kérnek adószámot, így sok macerát kerülhetnek el. Kérhetnek alanyi áfamentességet is, míg ha utólag minősítik őket át, erre nincs mód, s büntetést is kell fizetniük.

Nem mindegy, hogy valaki saját használt tárgyát adja-e el, vagy valamit direkt azért vásárol, hogy eladja. Egy bicikliből viszont így is, úgy is baj lehet
A woman rides her bicycle past a construction site where a giant advertisement wall presents a Louis Vuitton trunk at a shopping centre in Warsaw April 15, 2013. Louis Vuitton will open an official store in Poland at the end of the June. Picture taken April 15, 2013. REUTERS/Kacper Pempel (POLAND - Tags: FASHION SOCIETY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.