Tudással gyorsítanak

Évente háromezer embernek nyújt ingyenes internetes és technológiai képzést az a Közép-Európában is egyedülálló oktatási központ, amelyet a Google nyitott a napokban a fővárosi VIII. kerületi Grund területén.

A funkcionális és modern berendezésű sokoldalú helyszínen idén mintegy 150 tréninget és oktatást szervez a világ első számú technológiai vállalata, amely elsősorban a kis- és közepes vállalkozások képviselőinek versenyképességét kívánja fokozni, de a diákokat és a startup cégek munkatársait is várják a Google Ground néven megnyitott létesítménybe. Itt, ahol „a tudást adják ingyen”, a cég azt kívánja demonstrálni, hogy a vállalkozások üzletileg és kreatív szinten mit tudnak kihozni az internet adta lehetőségekből.

– A Google a nyolcadik kerületre mint startup központra tekint, ez is indokolta a helyszínválasztást – mondta Szelei Szabolcs, a cég marketingmenedzsere, hozzátéve: egy sor startup cég működik a kerületben, s sok Budapestre költöző vállalkozó szellemű fiatal is ebben a kerületben kezdi meg fővárosi létét.

A szakember szerint azért fontos a kis- és startup vállalkozások támogatása, mert sosem lehet tudni, milyen ötlet növi ki magát nemzetközi sikerré – ilyen például a Prezi, amely a világ vezető prezentációs alkalmazása lett. – A világ vezető vállalatainak átlagéletkora ma 18 év, tíz éve még 62 volt, s minden jel szerint ma még sok cég nem is létezik azok közül, amelyek 2025-ben ebbe a körbe tartoznak majd – vélik a világ első számú technológiai vállalkozásánál.

Az internet a kutatások szerint csak Magyarországon a GDP 3,9 százalékához járult hozzá 2010-ben. Ez 5,1 milliárd dollárt jelent. Számtalan magyar kis- és közepes vállalkozás vagy akár konkrét iparág profitál az internetből. A 65-70 milliárdosra becsült magyarországi fogászati turizmusban például tíz vendégből kilenc külföldről érkezik, és túlnyomó többségük, 50-60 százalékuk az internetes hirdetéseken keresztül talál a fogászatokra.

Csak a Google keresőben évente átlagosan több mint egymilliószor keresnek célzottan magyar fogászati kezeléseket külföldiek az interneten. Ez a trend csak fokozódik, hiszen jelenleg 2,7 milliárd ember csatlakozik az internetre a világon, 2025-re a kutatások hétmilliárdra számítanak, ráadásul egy embernél átlagosan hét-nyolc olyan berendezés lesz majd, amely kapcsolódik a netre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.