Garázscégből milliárdos üzlet

Vélhetőleg több milliárd forintért kelt el az egyik legsikeresebb magyar informatikai cég, amely valódi garázscégként indult Miskolcon 17 évvel ezelőtt. A Vinnai Balázs által alapított IND Group a pénzintézeteknek fejlesztett online és mobilmegoldások egyik vezető szállítójává vált, ezért vásárolta fel a banki központi rendszerek vezető gyártója, a Misys nevű cég.

– Az IND Group tegnaptól a globális pénzügyi technológiai vállalat Digital Channels divíziójaként működik tovább – adta hírül a két cég közös közleménye.

Az 1997-ben ötvenezer forintos cégként alapított IND nem a konzervatív banki megközelítéssel állt hozzá a rendszerek fejlesztéséhez, hanem innovatív módon banki elvárások helyett az ügyfelek szokásainak megfelelve jut el a megoldásig. Például akkor, amikor internetbanki vagy mobilbanki szolgáltatásokhoz fejlesztenek háttérrendszereket és az ügyfelek által igénybe vett felhasználói felületet. Vinnai Balázs, a cég alapító vezérigazgatója hisz abban, hogy ez a bankoknak is komoly üzlet: az ilyen szoftverek által jobban megismerhetik az ügyfeleik elvárásait és szokásait, ennek az információnak a birtokában pedig személyre szabott szolgáltatásokat tudnak kínálni nekik, segítve őket pénzügyeik intézése során. A modern digitális banki megoldások nemcsak a bankok költségeit optimalizálják, de az internetes és főleg a mobilfelhasználói élmény ma már a sikeres online értékesítés alapja is.

Az IND banki megoldásai jó pár éve nemzetközi szinten is ismertek voltak, nem véletlenül választották be a céget tavaly a pénzügyi szolgáltatók technológiai beszállítóit rangsoroló FinTech100 listába. Ugyanakkor a ma kétszáz magasan képzett munkavállalót foglalkoztató IND nemzetközi szinten kis szereplőnek számít –vagy számított eddig. Annak ellenére, hogy nagyot nőttek az elmúlt években, s nemcsak magyar bankok voltak az ügyfeleik, hanem olyanok is, mint a svájci UBS, a francia BNP Paribas, az osztrák Erste Group, a Raiffeisen-csoport Zuno bankja, a belga Belfius vagy a lengyel Alior. Jó ideje lehetett már hallani piaci pletykákat arról, hogy a cég valamilyen nemzetközi együttműködésben, esetleg akvizícióban látja a növekedés lehetőségét.

A vevő, a Misys világszerte ismert és elismert szereplője a pénzügyi technológiaiparnak, 120 országban van jelen, közel 2000 ügyfelet szolgálnak ki. A szoftvercég a cég közleménye szerint a változó fogyasztói igényeket felismerve döntött úgy, hogy a jövőben az IND Group digitális banki termékeivel és innovatív megoldásaival erősíti portfólióját. Minderre azt követően került sor, hogy 2013 tavaszától a Mysis a világ számos részén értékesítette az IND Group front-end megoldásait Misys BankFusion Digital Channels néven.

– Ennek a partnerségnek a tapasztalatai alapján merült fel bennünk, hogy szorosabbra fűznénk a kapcsolatunkat az IND-vel. A megállapodás, ami végül megszületett, segít az IND-s csapatnak tovább fejlődni mind a fejlesztés, mind az értékesítés terén, nekünk pedig abban, hogy flexibilis megoldásokat kínáljunk az ügyfeleinknek, pont olyanokat, amilyeneket igényelnek – mondta lapunknak telefonon Nadeem Syed, a Misys ügyvezető igazgatója. Mint mondta, egyelőre nehéz számszerűsíteni, hogy milyen növekedési lehetőségeket rejt a cégének az üzlet, de az ügyvezető szerint a mobilmegoldások most állnak igazán robbanás előtt.

– Több mint félmilliárd ember használ mobiltelefont pénzügyeinek csaknem teljes körű intézésére, s várakozásaink szerint négy éven belül ez megduplázódik – tette hozzá a Misys első embere.

A felvásárlással tehát a magyar kkv egy globális „nagyhal” részévé válik, s termékeit annak rendszerében értékesítheti szerte a világon, mint ahogy a globális háttér nyilván kihat a fejlesztési munkára is. A 2013-as esztendőt ötmilliárd forintot meghaladó árbevétellel záró IND Group egy önálló üzletágként működik a jövőben, amelyet továbbra is az alapító Vinnai Balázs irányít majd. Mindez a Misys vezetője szerint garancia arra, hogy az IND nem veszti el rugalmasságát és költséghatékonyságát azt követően sem, hogy lezajlik az integrációja a vállalatba. A vezető szerint további előny lehet, hogy az IND fejlesztői a Misys ügyfeleitől szélesebb körben kapnak igényeket és visszajelzéseket.

Az üzlet értékéről a felek kérdésünkre nem nyilatkoztak, ugyanakkor a már publikus számok jelenthetnek némi támpontot. A cégek közleménye szerint az IND tavalyi árbevétele meghaladta az ötmilliárd forintot, ami komoly növekedés az azt megelőző 3,5 milliárdhoz képest. Vinnai korábban azt nyilatkozta, hogy milliárdos eredményre számít 2013-ra, s ha ez igaz, akkor a vételár vélhetőleg a tízmilliárdos szint körül alakulhat.

Miskolcról az élvonalba

Vinnai Balázs, az IND alapítója Miskolcon három társával betéti társaságként alapította eredetileg webdizájnnal foglalkozó vállalkozását, amely ma már összesen nyolc nemzetközi irodával van jelen a piacon. 2006-ban még „A jövő ígérete” címet nyerték el az Ernst & Young, az Év Üzletembere választáson, 2012-ben idehaza elnyerte az Év ICT-menedzsere díjat, tavaly pedig már az E & Y fődíját hozta el.

Vinnai Balázs tovább vezeti az IND csapatát
Vinnai Balázs tovább vezeti az IND csapatát
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.