Felszámolás újratöltve

Néhány nappal ezelőtt a bíróság újfent jogerősen elrendelte a viharos múltú EMFESZ Kft. felszámolását –tudtuk meg. Az eljárással azt a TM-Line-t bízták meg, amely a 2011-es kérelem alapján is eljárt a 2012-ben elrendelt első felszámolásban.

Az eredetileg ipari gázszolgáltatásra alapított, 2008-tól árkedvezményével a lakossági gázpiacon is megjelenő kft. 2004-től az ukrán Dmitro Firtashoz tartozó Mabofi tulajdonában állt. 2009-ben az addig Firtas bizalmasának számító Góczi István ügyvezető magát a tulajdonos képviselőjének feltüntetve egy dollárért eladta az EMFESZ-t a svájci Rosgas elnevezésű társaságnak. Az ismeretlen hátterű vevőt EMFESZ-béli helyettese, Gazda Tamás képviselte. Az ügyletet – arra az ígéretre, hogy a Rosgas majd egyszer feltárja tulajdonosi hátterét – az energiahivatal jóváhagyta, és a cégbíróság sem talált rajta semmi kivetnivalót. Miután néhány nappal később Firtasék ezt észlelték, kissé feszülten kérték vissza az akkor már 200 ezer lakossági ügyfelet ellátó céget, de Góczi nem adta, kérelmük pedig a hatóságokat is hidegen hagyta. Ezután rendőrségi eljárások, illetve –a világ számos pontján – végeláthatatlan perek indultak. A sárdobálásban mélyen korrupt gazdasági-politikai hálózatok nyomai sejlettek fel, de ezek közül érdemben semmi nem nyert bizonyítást. A rendőrség azzal zárta le az aktát, hogy az EMFESZ-t ugyan tényleg eltulajdonították, de a szakértők nem tudják belőni akkori értékét, márpedig bűncselekményt csak pontos értékre lehet elkövetni. A büntetőbíróság hasonló jogi fordulatokkal tagadta meg a Mabofinak kedvező ítéletet.

Az EMFESZ 2011-re kiszenvedett: a szakhivatal felfüggesztette piaci engedélyeit, az ügyfeleket a nagy szolgáltatók osztották szét egymás között. A bíróság csak ez után, 2011 végén mondta ki, hogy jogtalan volt a 2009-es fura „eladás”. Ekkortájt Góczi az akkor már számtalan, EMFESZ elleni pénzügyi követelés közül legalább egyet – a Főgázét – jogosnak ismert el. Így, noha a Kúria felülvizsgálatban is jóváhagyta a jogerős ítéletet, és 2012 elején – vontatottan – elindult a Mabofi cégbírósági visszajegyzése is, márciusban elrendelték az EMFESZ felszámolását. A folyamatra a felszámolói szakma egyik vezető cégét, a TM-Line-t kérték fel. A Mabofi kérte a felszámolót, Somogyi Krisztinát, hogy segítse tulajdonosi visszajegyzésüket, ám nem jutottak dűlőre, így maradt házon belül a Rosgas. Akkori kutatásaink szerint a felszámoló több ponton együttműködött egyes, Góczi István időszakához kötődő felekkel.

2012 végén újabb fordulatként egy másik bíróság érvénytelenítette a felszámolást. Így a Mabofi elvileg visszakaphatta a lecsupaszított EMFESZ-t. Igaz, a cégbíróságnak majdnem fél évébe telt, amíg ezt a hatályos iratokba is átültette. Ezalatt a központi irodából ismét Góczi intézhette az EMFESZ ügyeit. 2013 elején, amikor már senki nem akadályozta a Mabofit, csak üres helyiségeket és többmilliárdnyi követelést találtak.

A Mabofi képviselője lapunknak elmondta: noha 2013 februárjától mostanáig valóban szabad kezük volt az EMFESZ-ben, nem láttak rá a cég papírjainak túlnyomó többségére, mivel azokat nem adta ki az iratokat állítólag őrző, nyíregyházi Office Management Kft. (A cégbírósági adatok szerint az Office Management Kft. tulajdonosát a Rosgas alapította. A cég jelenlegi háttere az elektronikus cégadatokból nem visszafejthető.) Noha a Mabofi a folyamatban lévő pereket átvette a Góczival és a felszámolóval kapcsolatban álló irodáktól, a dokumentumok hiánya nehezítette a dolgukat. Állítólag mindenki, így Góczi is úgy nyilatkozott nekik, hogy az iratokat az Office Managementnek küldik. A százmilliós-milliárdos pereket eközben elvesztették. Az adóhatóságnál is jogerőre emelkedett egy még Góczi időszakában gyökerező, Ausztriáig nyúló, kusza, bűncselekménygyanús ügy, aminek nyomán további több milliárd be nem fizetett adótartozásuk keletkezett.

A bíróság első fokon tavaly áprilisban rendelte el a felszámolás újraindítását. A Mabofi fellebbezett, mondván, az iratok hiánya miatt nem tudja megállapítani, jogos-e a Főgáz-követelés. A folyamat most ért véget: a felszámolás jogerősen is újraindul. A szereplők változatlanok, de a hitelezőknek újból be kell jelenteniük igényeiket. Igaz, az eltelt egy évben, ha lehet egyáltalán, még tovább romolhatott az EMFESZ anyagi helyzete.

A Mabofinál lapunknak kifejtették: az elmúlt öt év során, 2009 májusa óta több százmillió forintot költöttek ügyvédekre. Érdemi eredménynek legfeljebb azt tartják, hogy néhány cégiratot mégis felleltek, ami alapján újabb büntetőfeljelentéseket tettek. Igaz, számos, több éve zajló nyomozásban évek óta nincs érdemi fejlemény. Kérdésünkre közölték: Firtas jelenleg nem tervez Magyarországon új befektetést.

Az EMFESZ rendszerirányító központja a cég fénykorában
Az EMFESZ rendszerirányító központja a cég fénykorában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.