Belföldi robbanás a hazai turizmusban

Biztatóan alakult a szállodák tavalyi éve: a 2012-es szinthez képest 4,6 százalékkal több, összesen 22,8 millió vendégéjszakát sikerült értékesíteni, míg a teljes szektor árbevétele ennél jóval nagyobb mértékben, 9,9 százalékkal bővült – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) most közzétett jelentéséből.

A növekedést javarészt a szektor bevételeinek 80 százalékát adó szállodák produkálták: 5,3 százalékkal ugrott meg a tavalyelőtti évhez képest az értékesített éjszakák száma, míg a bevételek 10,7 százalékkal nőttek. Átlagosan 40 százalékos volt a szobakihasználtság a tavalyi esztendőben, ami 1,1 százalékkal jobb, mint az előző évben.

Biztató, hogy összességében nőtt a szektor forgalma. Ugyanakkor 2013-ban is folytatódott a külföldi, elsősorban üzleti turizmus részarányának a csökkenése, illetve a magas minőségi és árkategóriába tartozó ötcsillagos szálláshelyek visszaszorulása – árnyalta a szép statisztikai adatokat Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének a főtitkára. Ugyan a kereskedelmi szálláshelyeknél általánosságban nőtt az egy kiadható szobára jutó árbevétel (Revpar), azonban ez a növekedés éppen hogy csak lépést tartott a forint gyengülésével. Vagyis arra jelenleg esélyük sincs a szállodáknak, hogy a válság kirobbanása óta lezajlott 25-30 százalékos költségnövekedésüket érvényesíteni tudják – mondja Kovács István.

Az ötcsillagos szálláshelyeknél valamelyest csökkent a szobafoglaltság, romlott az átlagszobaár is. A magasabb árkategóriás szállások gyengélkedése azzal magyarázható, hogy tovább csökkent a külföldi üzleti, konferenciaturizmus a tavalyi évben. Így ennek is betudható, hogy sok év után a KSH adatai szerint a belföldi turisták száma lényegesen nagyobb mértékben nőtt, mint a külföldieké. Míg a belföldi kereslet erősödése javarészt a Széchenyi Pihenőkártya (SZÉP) térhódításával magyarázható, addig a visszafogott külföldi kereslet mögött összetett folyamatok húzódnak meg. Az üzleti turizmusnál a német vendégéjszakák száma 5,5, míg az osztrákoké négy százalékkal csökkent 2012-höz képest, ami Kovács István szerint azzal is kommentálható, hogy időközben lecsengett több olyan nagy német beruházás kialakítása nálunk, mint például a kecskeméti Mercedes-gyár, amely jelentős számú német vendéget hozott az országba. Ugyanakkor a KSH adatai szerint jelentősen nőtt az orosz, cseh és olasz vendégek által eltöltött éjszakák száma.

– A forgalmunk erősödött a tavalyi évben, elsősorban a hotel kihasználtsága nőtt meg 2013-ban – mondta el Marlyin Beatrix, a fővárosi Mamaison Residence Izabella Budapest szállodavezetője, hozzátéve, hogy a szállodájukban kiemelkedően jónak számító 2011-es forgalmat még nem sikerült elérni. – A tavaly megnövekedett kereslet ugyanakkor ahhoz még nem volt elég erős, hogy érdemben emelkedjenek az ágazatban az átlagárak – vélte a javarészt céges ügyfélkörrel rendelkező négycsillagos apartmanhotel vezetője. Igaz, a válság előtti árszint elérése azért is nagy kihívás, mert időközben jócskán megnőtt a konkurencia: míg néhány évvel ezelőtt csak egy-két hotel üzemelt céges apartmanszállásként, addig mára már egyre többen jelennek meg ezen a piacon.

Míg a magasabb minőségi kategóriába tartozó szállodák még messze nem tudják hozni a válság előtti számaikat, addig 2013-ban is gyakorlatilag robbant a háromcsillagos szállodák piaca, elsősorban azért, mivel a Malév csődje nyomán megerősödő fapados légitársaságok ideérkező utasai ezt a szállástípust keresik. Ezekben a hotelekben egy év alatt 9,9 százalékkal nőtt a szobafoglaltság, míg az egy kiadható szobára eső árbevétel 28,7 százalékkal ugrott meg.

Egy balatoni hotelben. A profitnak ágyaznak?
Egy balatoni hotelben. A profitnak ágyaznak?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.