Rezsicsökkentés: Ügyelnek a részletekre

Javult a helyesírás, egységesítették a betűtípust is a számlákon. A Fidesz még mindig európai átlag feletti energiaárakról beszél, pedig ez a rezsiharc meghirdetésekor sem volt igaz.

A parlament tegnap a várakozásoknak megfelelően elfogadta Németh Szilárd fideszes rezsibiztos és Rogán Antal frakcióvezető önálló indítványát az idei rezsicsökkentésről.  E szerint a gáz április 1-jétől 6,5, az áram szeptember 1-jétől 5,7, a távhő pedig október 1-jétől 3,3 százalékkal lesz olcsóbb. A Fidesz–KDNP-képviselőkön kívül a bent lévő MSZP-s és jobbikos honatyák is igent nyomtak, csak az LMP három képviselője (Schiffer András, Szél Bernadett és Lengyel Szilvia), illetve öt független szavazott nemmel. A rezsicsökkentést a lakossági fogyasztók mellett kiterjesztik a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézményekre, például a nyugdíjasotthonokra is.

Augusztustól – illetve bizonyos esetekben jövő év augusztusától – a fogyatékkal élők kérhetik Braille-írással, avagy akadálymentesített és könnyített elektronikus formátumban is a rezsiszámlát. Ismételten pontosították, hogy a leveleket „Arial” betűtípussal kell címezni. A módosítás egy része a korábbi, vonatkozó törvények nyelvtani hibáit gyomlálja ki, illetve – immáron sokadszorra – kissé módosított felirat kerül a közművek számláinak hátsó oldalaira is. Egyszersmind pontosították a társasházak és lakásszövetkezetek folyosóira kifüggesztendő rezsihirdetmény szövegét is – így a közös képviselőknek immár „Hírdetmény” helyett a nyelvtanilag helyes „Hirdetmény” feliratot kell a lap tetejére írniuk. (Megjegyzendő, azért még így, harmadik nekifutásra is maradt helyesírási hiba a számlakép-előírásokban.) A társasházi közös képviselőknek ugyanakkor ügyelniük kell arra, hogy a plakáton „tulajdonú” helyett „tulajdonban álló” legyen, a „tulajdonban álló épületrészek”-ből pedig el kell hagyniuk az „épületrészek”-et. (A tudósító például tegnap kapta meg ajánlott levélben közös képviselőjétől, hogy tavaly közel ezer forintot takarított meg a társasházi rezsicsökkentésen.)

Tavaly a kormány döntései nyomán 2012-es alapon 20 százalékkal csökkentek a lakossági energiaköltségek. Idén viszont látványosan igénybe vették az árelőkészítésért felelős Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) tanácsait, így az eddigi mérséklési ütem jelentősen lefékeződött. A kormánypárti nyilatkozatok alapján valószínűsíthető, hogy mostantól alapvetően a világpiaci ármozgásoktól függenek majd az energiaárak.

E nyilatkozatokban – vagy épp az országszerte zajló rezsifórumokon – a Fidesz politikusai sosem felejtették el megemlíteni: a magyar lakosság még mindig az európai energiaárak átlaga felett fizeti a rezsit, a mi célunk pedig most csak az, hogy az átlagba kerüljünk. A MEKH friss adatai ezt a tételt újfent – sokadszorra – cáfolni látszanak. Gázban ugyanis jelenleg Budapest az európai fővárosok közül a második, áramban pedig a negyedik legolcsóbb.

A MEKH által közzétett friss, januári adatokat tartalmazó kutatásból ugyanis kitűnik: 22 európai főváros közül Budapesten a második legalacsonyabb a gáz, 23 fővárost vizsgálva pedig a negyedik legalacsonyabb az áram lakossági ára. E két helyezésünk tavaly december óta nem változott. Gázban csak Bukarest olcsóbb, mégpedig 15 százalékkal. Az áramárunkat Bukarest és Zágráb előzi meg, a legolcsóbb pedig a felmérés egyetlen nem uniós fővárosa, Belgrád. Ott az áramtarifa még a zágrábinak is csak a fele. Az Eurostat által használt vásárlóerő-paritáson számolva, vagyis az adott ország összes termékének árszintjéhez képest a magyar lakossági gázár a vizsgált 22 főváros közül a 7. legalacsonyabb. Noha a számítás szerint az áramár 23 fővárosból még mindig a 9. legmagasabb, e tekintetben decemberhez képest egy helyezést javítottunk.

Közölnek még egy, teherbíró képességet bemutató felmérést is. E szerint egy budapesti, kétkeresős átlagcsalád jövedelmének 6 százalékát költi áramra és gázra, ami a 20 vizsgált főváros közül az 5. legmagasabb arány. A helyzet csak Bukarestben, Pozsonyban, Varsóban és Lisszabonban rosszabb. Ebbéli helyezésünk ugyan december óta nem változott, de arányszámunk 0,1 százalékkal nőtt. Prága két helyezést javított, és ezzel mögénk került, helyére Varsó zárkózott fel. A legkevésbé, 1,4 százalékban Luxembourg lakosait terheli az áram- és gázszámlafizetés.

Most a távhő, a gáz és az áram lesz olcsóbb
Most a távhő, a gáz és az áram lesz olcsóbb
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.