A növekedés már biztos, a mérték még kérdéses

A biztató októberi 2,5, majd a novemberi 4,8 százalék után tavaly decemberben már csak 1,8 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakához képest, vagyis még a 2012 decemberében mért 2,5 százalékos visszaesést sem sikerült ledolgozni.

A bővülés mértéke annak ellenére maradt el a várttól, hogy az infláció évtizedek óta nem látott szintre süllyedt, az üzemanyagárak csökkentek, s még az élelmiszerek is csak visszafogottan drágultak.

A részletesebb adatok is arról árulkodnak, hogy a fogyasztás még mindig nem bővül számottevő mértékben. Az ünnepi hónapban az élelmiszer-forgalom az igen rosszul sikerült egy évvel korábbihoz képest is csupán 0,4 százalékkal nőtt. A KSH tegnap publikált adatai szerint az iparcikkek forgalma 2,7 százalékkal emelkedett ugyan, egy évvel korábban azonban ennél nagyobb mértékben, 2,9 százalékkal csökkent. Jelentős bővülés csak az üzemanyagoknál volt, vélhetően a benzinár csökkenésének köszönhetően az autósok 4,9 százalékkal tankoltak többet, mint 2012 azonos időszakában.

A végleges 2013-as adatokra még várni kell, de a forgalom alapján az elemzők és a kereskedők úgy becsülik, hogy a kiskereskedelem 0,8–1 százalék közötti mértékben bővülhetett tavaly. A piaci szereplők az idén sem számítanak érdemi javulásra, jellemzően egy százalék körüli növekedést várnak, az elemzők azonban ennél bizakodóbbak. Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint például a növekvő reálbérek, a javuló fogyasztói bizalom és a foglalkoztatás bővülése miatt az idén átlagosan 2,5-3 százalékkal növekedhet a kiskereskedelmi forgalom a tavalyi 0,8 százalékos emelkedés után.

A Húsipari Vállalatnál nyomoz a NAV

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.