Tízezrek bukják a támogatást

Nem kapnak állami támogatást azok a kiskereskedők, akik a hatóságok állandó határidő-módosításai miatt végül túl sokáig halogatták az új, az adóhatósággal online adatkapcsolatot fenntartó pénztárgép megrendelését – derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium idevágó rendeletéből. Bár Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter korábban megígérte: nem éri hátrány azokat a kereskedőket, akik nem a karácsonyi csúcs alatt adják le a megrendelést az új kasszára. A tárca rendelete szerint ugyanakkor azok sem jutnak támogatáshoz, akik a karácsonyi hajrá előtt rendelték meg a gépüket.

„Nem vagyunk ortodoxok” – fogalmazott akkor Varga Mihály, hozzátéve: „nem az életet kívánjuk a jogszabályokhoz igazítani, hanem a jogszabályokat az élethez”. A miniszter leszögezte: nem kívánták elvárni a kereskedőktől, hogy a karácsonyi csúcs idején cseréljék le a gépeket, ezért a támogatásnak is új feltételeket szabnak majd. Elmondása szerint „olyan új, reális határidőt adnak meg, amelyre mindenki, aki akarja, le tudja majd cserélni a kasszát.”

Nem sikerült. A tárcának a Magyar Közlönyben megjelent rendelete szerint az évi 500 millió forintnál kisebb forgalmú kereskedők csak akkor részesülhetnek a gépenként – öt készülékig – 50 ezer forintos támogatásból, ha január 31-ig üzembe helyezték az új kasszát. A pénztárgépforgalmazó cégek azonban már tavaly év végén is csak március–áprilisra ígértek kiszállítást. (Ez alól csak azok jelentenek kivételt, és érnek rá február 28-ig lecserélni a pénztárgépet, akik október elseje előtt rendelték meg gépüket.)

Tény, hogy a jogszabály szerint elvileg szeptember 30-ig kellett volna a kiskereskedőknek megrendelni az új készüléket. Ám akkor a piaci helyzet volt „unortodox”: nemcsak a rendelések száma volt elenyésző, de az elérhető pénztárgépek köre is; ráadásul a készülékek árát is drágálták a kereskedők, akiket az átállás határidejének az addigi módosításai is arra sarkalltak, hogy kivárjanak, amíg csökken a kasszák ára.

Mindezek ellenére a nemzetgazdasági tárca lapunk érdeklődésére most ismételten leszögezte, hogy nem hajlandó a támogatási határidő újabb módosítására. Indokuk szerint azért, hogy „minél gyorsabban és gördülékenyebben végbemehessen az online átállás” – nyitva hagyva a kérdést, hogy a januári beüzemelési időpont erőltetése miatt mitől gyorsulna fel a kasszacsere? A jelenlegi szabályok ugyanis már gyakorlatilag nem állapítanak meg konkrét határidőt a kiskasszák lecserélésére, aki pedig adót csal, annak pláne nem érdeke sürgetni a kasszaforgalmazóját.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára tájékoztatása szerint a minisztérium által életre hívott pénztárgép-munkacsoport ülésén a szakmai szervezetek egyhangúlag amellett érveltek, hogy a támogatás folyósítására lehetőséget nyújtó üzembehelyezési határidő március vége legyen. Vámos György szerint a sok hivatali huzavona miatt a kiskereskedők között érezhető az elkeseredettség: a kiszállítások időigénye miatt a cégek előlegei immáron hónapok óta a forgalmazónál vannak, és bizonytalan, hogy mikorra kapják meg a gépüket.

Korábban a szaktárcánál tízmilliárd forintra becsülték a kasszacsere-támogatás várható összegét. Az adóhivatal (NAV) adatai alapján azonban úgy tűnik, ennek a javát megspórolja a büdzsé: a legfrissebb statisztika szerint hozzávetőleg 140 ezer gépre adtak megrendelést – ebből 22 ezret november eleje óta az adóhatóság honlapján keresztül. (Piaci információk szerint nagyjából 120 ezret tesz ki a kereskedők által még korábban, közvetlenül a forgalmazóknak leadott megrendelés.) Sokan azonban még most rendelik meg az új kasszát: korábban piaci és kormányzati becslések is 200–240 ezer közé tették a lecserélendő gépek számát, és az adóhivatalnál 235 ezer kasszára kértek regisztrációs kódot. (Igaz, jó pár kereskedő kevesebb kódot igényelt, mint amennyi pénztárgépet jelenleg üzemeltet, olyan is van viszont, aki többet.) Ennél jóval kisebb az üzembe is helyezett gépek aránya: a mai napig mindössze 32 ezer kiskassza adatait „látja” a NAV szervere.

Sürgeti a tárca az Alt Cash ügyfeleit

Az Alt Cash Kft. szerdán adja be fellebbezését a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatalhoz (MKEH). A cég a hatóság azon döntését vitatja, amellyel az nemrég visszavonta a társaság pénztárgépének – addig jogerős – forgalmazási engedélyét.

Az Alt Cash sürgősségi elbírálást kér a hivataltól, az idő ugyanis a cég ellen dolgozik. Az MKEH-nek elvileg 15 napja van elbírálni a fellebbezést, a Nemzetgazdasági Minisztérium azonban nem vár. A tárca rendelete szerint az Alt Cash ügyfelei csak akkor kaphatják vissza az államtól a cégnek befizetett előlegüket, ha február 16-ig leszerződnek egy másik pénztárgép-forgalmazóval.

A boltosok egy része már váltott, de egyelőre ők vannak kevesebben, a vállalkozások legalább harmada még meg sem rendelte az új pénztárat
A boltosok egy része már váltott, de egyelőre ők vannak kevesebben, a vállalkozások legalább harmada még meg sem rendelte az új pénztárat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.