Külföldre belföldi áron

Komoly változást hozhat az uniós roamingdíjakban 2014: idén már elérhetőek lesznek olyan konstrukciók, amelyeknél a magasabb havi díj ellenében az egész EU-ban ingyen lehet mobilozni. A legtöbb tagállamban Orange márkanéven szolgáltató France Telecom éppen ezekben a hetekben újította meg korlátlan szolgáltatást biztosító tarifacsomagjait, ezek között több konstrukció esetében ingyen adja a roamingot ügyfelei számára abban az esetben, ha Franciaország, Spanyolország, Lengyelország, Belgium, Szlovákia, Románia vagy Luxemburg területéről valamelyik másik, a felsorolásban szereplő országba utaznak, és telefonjukkal szintén az Orange hálózatára csatlakoznak. Vagyis, a szolgáltató ott biztosítja az ingyenes külföldi telefonhasználatot, ahol saját tulajdonában álló mobilhálózatot üzemeltet. A francia mobilpiacon nem az Orange az első. A legfőbb konkurenseként ismert Bouygues Telecom a Sensation néven futó csomagjával havi 29,99 euróért, vagyis tízezer forintért az Európai Unió összes mobilhálózatából korlátlan beszélgetést, SMS-t és összesen három GB adatforgalmat biztosít.

A szakértők már régóta szorgalmazzák, hogy a nagy hálózatokhoz tartozó nemzeti szolgáltatók csökkentsék tovább a roamingdíjakat, hiszen ha az ügyfelek a saját hálózatot veszik igénybe, az nem jelent komoly extra pénzügyi terhet. A roamingdíjak viszont – a szabályozás, valamint az okostelefonok terjedése miatt egyre kedvezőbb áron kínált csomagok ellenére is – még mindig óriási profitot biztosítanak a szolgáltatóknak. Az EU-s mobilcégeknek azonban erről alighanem le kell mondaniuk, s nagyobb hozzáadott értéket jelentő tartalmat kell kínálniuk az ügyfeleiknek. Az okostelefonok terjedésével ma már egyre több ügyfelet zavar, hogy a honos hálózatból kilépve az okostelefon elveszti pluszfunkcióit. Neelie Kroes, az Európai Unió digitális menetrendért felelős biztosa szerint is tovább kell mérsékelni, majd teljesen el kell törölni a romaingdíjakat. Ezen tarifákat olyan abszurd dolognak tartja, amely korlátozza a versenyképességet.

– Egy valódi, egységes telekommunikációs belső piac maga lenne a növekedési program. Éves szinten egy százalékponttal járulna hozzá a GDP bővüléséhez, számos államban – Németországban is – ez jelenti a különbséget a növekedés és a recesszió között – véli Kroes. Hozzátette: az európai telekommunikációs piac már nem az első ligában játszik, túl lassan reagált az olyan fejlesztésekre, mint a Skype vagy a közösségi média, emiatt a szektor vállalatai bevételproblémákkal küszködnek, s nem kizárt egy későbbi konszolidáció sem a piacon.

A romaingdíjak csökkentése azonban csak látszólag tűnik a telekomcégek problémáit fokozó intézkedésnek. Valóban elesnek ugyan forgalmuk egy részétől, de az egységesen, területi korlátok nélkül használható telefonoknak köszönhetően több értéknövelt szolgáltatást vehetnek igénybe az előfizetők, amely viszont növeli a bevételeket.

A magyarországi mobilszolgáltatók kínálatában egyelőre a korlátlan tarifák egyike sem tartalmaz számottevő roamingkedvezményt. A Vodafone legelső, 2012-ben bevezetett RED tarifái közül volt ugyan olyan, amely korlátozott mértékű roaminghasználatot is tartalmazott a havi díjért, de erre már nem lehet előfizetni. A Telekom kínálatában szereplő legdrágább Next díjcsomag, a havi csaknem húszezer forintért havonta egy alkalommal, jelképesnek mondható, 50 MB külföldi adatforgalmat biztosít.

A francia példa azonban a korábbi tapasztalatok alapján terjedhet Európában, s mivel hazánkban mindhárom szolgáltató nagy nemzetközi hálózat tagja, van remény arra, hogy hasonló konstrukciók eljutnak hozzánk is. Igaz, a franciánál magasabb áron, hiszen a magyar szolgáltatók adóterhelése lényegesen nagyobb, mint Franciaországban, s a frekvenciák is többe kerülnek idehaza – miközben az ügyfelek átlagos költése lényegesen alacsonyabb.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.