Tanítani is tud az okostelefon

A nagy nyelvek után elsőként magyarul lett elérhető mobilon a világ vezető, húszmillió felhasználóval rendelkező ingyenes digitális nyelvoktató alkalmazása, a Duolingo.

Ennek okaként az alkalmazást fejlesztő cég vezetője, Luis von Ahn azt említette, hogy már eddig is 50 ezer magyar használta a szolgáltatásukat, vagyis úgy találták, hogy komoly lehetőségek vannak az itthoni piacon. Ráadásul, mint kérdésünkre elmondta, a magyar bonyolult nyelv, amellyel demonstrálni lehet, hogy az általuk kitalált rendszer tényleg minden nyelvi környezetben alkalmazható.

Luis von Ahn alapító-vezérigazgató (balra), társával Severin Hackerrel
Luis von Ahn alapító-vezérigazgató (balra), társával Severin Hackerrel

A Duolingo a nyelvi tanfolyamokat játékként kezeli, a tanulás élménye egyszerre jutalmazó és addiktív. Az alkalmazás teljesen ingyenes és az is marad, de a felhasználók később meghálálhatják a rendszernek a tudást: segíthetnek különböző dolgokat lefordítani a cégnek, amely ezeket széles körben értékesíti, így tesz szert bevételre. A Duolingo első ilyen ügyfelei között volt például a CNN és a BuzzFeed.

– Tudjuk, hogy Magyarországon az utóbbi időben romlott az angoltudás szintje, ennek is szerepe volt a döntésünkben – mondja Ahn, ám hárítja azt a felvetésünket, hogy megjelenésükben szerepe volt-e annak a kormányzati törekvésnek, amely éppen centralizálni kívánja a nyelvoktatást.

– Döntéseinkben sosem játszanak szerepet politikai szempontok, küldetésünk, hogy minél több embert segítsünk hozzá a használható nyelvtudáshoz – mondja. A kurzusokat magyar és angol nyelven is tökéletesen beszélő önkéntesek állították össze, de mint a vezérigazgató leszögezi, mindegyikük anyanyelve magyar. Ahn szerint ezzel a módszerrel a teljesen kezdő szintről egy erős középfokra biztosan el lehet jutni.

Erre a piacra tört be a teljesen magyar fejlesztésű Click 4 Skill, amelynek már több mint tízezer felhasználója van. A szintén iOS és Android rendszereken, valamint PC-n elérhető nyelvoktatási csomag Havasi Zoltán, a Mohanet Mobilsystems Zrt. ötletén alapul, és a Zsolnai-rendszerre épül. A leckék a szaglást leszámítva az összes többi emberi érzékszervre építenek, segítségükkel fél év alatt akár tízezer szóval bővíthető a tanulók szókincse – napi egy óra időráfordítást számítva.

Ez a szoftver fizetős, az 56 leckét száz dollár nagyságrendű áron egyben, vagy két dollárért egyenként is megvásárolhatja az előfizető. A forgalmazást végző Mobilport Kft. tájékoztatása szerint a közeli jövőben további nyelvekre is megjelennek a leckék, s később lehetőség van az új nyelvek közti tanulásra is, a magyar kihagyásával.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.