Forint: leesik a tantusz?

Az utóbbi egy-másfél év legizgalmasabb napjai következnek a hazai gazdasági életben.

A magyar deviza árfolyama pénteken immár elkeserítően – két éve nem látott – gyenge szintre esett, az euróval szembeni jegyzés már átlépte a 314 forintos szintet is, és a várakozások szerint nem valószínű, hogy vissza tud kapaszkodni akár a 300-as szint közelébe is. A héten ugyan bőven érkezik majd a magyar gazdaság állapotát jelző statisztikai adat, ám ezek aligha keltik majd fel a befektetők figyelmét. A piac inkább a jegybankra figyel majd, bár a CIB Banknál azt is hangsúlyozták, hogy elsősorban a globális hangulat, illetve a feltörekvő országok általános teljesítménye és megítélése határozhatja meg a folyamatokat.

Egyhamar nem indul el lefelé a forint árfolyama
Customers wait to exchange money in Budapest January 30, 2014. Hungary's forint fell one percent from its Wednesday closing level to 312.15 versus the euro according to Reuters data by 0831 GMT on Thursday, sinking to a fresh two-year-low. REUTERS/Laszlo Balogh (HUNGARY - Tags: BUSINESS)

Úgy vélik, arra azért van esély, hogy kissé megnyugszanak a piacok, és enyhül a nyomás, a forint árfolyamában és az állampapír piacon is elképzelhető kisebb visszarendeződés. Ám ekkor is szükség van legalább egyértelmű jelzésre a jegybanktól a kamatkilátásokkal kapcsolatban, mert e nélkül „bizonytalan maradhat a magyar eszközök megítélése”. Amennyiben ez együtt jár a romló nemzetközi hangulattal, akkor nem kizárt, hogy a forint euróval szembeni keresztárfolyama újra teszteli a mélypontokat – mondják a CIB-nél.

Európában a figyelem középpontjában azonban az Európai Központi Bank (EKB) és a brit jegybank (BoE) kamatmeghatározó ülése állhat. A brit jegybank az ülést követően minden bizonnyal azt fogja hangsúlyozni, hogy a pozitív reálgazdasági folyamatok ellenére még hosszú ideig nem kerül sor kamatemelésre. Az elmúlt időszakban a növekedés a vártnál nagyobb mértékben gyorsult, a munkaerőpiacon komoly javulás látható (a munkanélküliségi ráta alig magasabb, mint a BoE hétszázalékos küszöbértéke), így nem véletlen, hogy felerősödtek a korai kamatemelésre vonatkozó spekulációk.

Az elmúlt hetekben megszólaló jegybankárok azonban kivétel nélkül hangsúlyozták, hogy egyelőre nincs itt az ideje a monetáris kondíciók normalizálásának, így a jövő heti ülés üzenete is ugyanez lehet – állítják a CIB Banknál. Hazai szempontból még ennél is fontosabb lesz az EKB csütörtöki kamatmeghatározó ülése. Korábban több tényező is abba az irányba hatott, hogy a következő ülések valamelyikén változtat a monetáris politikán az eurózóna jegybankja.

Mario Draghi elnök két lehetőséget nevesített a január eleji kamatmeghatározó ülést követően, amely lépésre sarkallhatja az EKB-t: az egyik, ha a pénzpiaci környezet romlik, a másik pedig a deflációs veszély erősödése. Mindkettő megtörtént. A rövid futamidejű bankközi kamatok kissé emelkedtek, miközben az infláció januárban az októberben látott négyéves mélypontra csökkent. Ezen túl a Fed likviditáscsökkentése ellenére a továbbra is erős euró szintén a monetáris lazítás irányába mutat, ahogy a változatlanul magas munkanélküliségi ráta is (decemberben 12 százalékon stagnált), és nem szabad megfeledkezni a gazdasági növekedés törékenységéről sem.

A várakozások szerint a kéthetes hitelkamat további, első lépésben 10 bázispontos csökkentése és negatív betéti kamatláb bevezetése mellett előbb-utóbb várhatóan valamilyen eszközvásárlási programot is indít az EKB – vélik az OTP-nél. A legutóbbi kamatdöntő ülést követően Draghi elnök olyan jelzéseket adott, amelyek egy újabb másodpiaci állampapír-vásárlásra fókuszáló programra utaltak. Amerikára tekintve még a héten sem lehet elmenni a Fed múlt szerdai döntése mellett: a várakozásoknak megfelelően folytatta kötvényvásárlási programjának a szűkítését, ezt követően egy nappal a negyedik negyedéves GDP-adat is a konszenzusnak megfelelő, markáns növekedést mutatott.

Ebbe a sorba illeszkedhetnek a pénteken megjelenő, kedvező januári munkaerő-piaci mutatók. Ezt az adatot kiemelten figyelik a befektetők, hiszen az amerikai jegybank döntéseiben meghatározó a jelentősége. – Általános a vélekedés, hogy a decemberi gyenge bővülés után a nem mezőgazdaságban dolgozók állományának változása visszatért a korábbi felívelési ütemhez, és ismét 175–200 ezer többletmunkahely jöhetett létre – jegyezte meg Dunai Gábor, az OTP Bank munkatársa. Nagyobb a bizonytalanság a munkanélküliségi ráta értékével kapcsolatban: a Reuters konszenzusa stagnálást ígér, ugyanakkor az aktívak számának vélelmezhető növekedése és a naptári év elejéhez köthető módszertani váltások miatt könnyen lehet, hogy az index emelkedett januárban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.