Utcára került a kasszaügy

Utcára vonult pénteken a Facebookon szerveződött „Online Pénztárgép Cserére Kötelezettek” csoport száz tüntetője: jogbiztonságot és piaci esélyegyenlőség követelve a Nyugati pályaudvartól a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) elé vonultak.

Azért tiltakoztak, mert súlyos károkat okozott nekik, ahogyan a kormány az online pénztárgépek rendszerének bevezetését eddig kezelte. A minisztérium nevében Pankucsi Zoltán adóügyekért felelős helyettes államtitkár vette át a tüntetők petícióját, amelyben többek között azt követelték, hogy világítsák át a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) működését, továbbá a már piacon lévő pénztárgépeket azonos feltételekkel vizsgálják be.

Kormányrendelet készül a helyzet rendezésére, így abban fogják szabályozni, hogy a piacról a múlt héten váratlanul kivont, az Alt Cash Kft. által forgalmazott kasszákat megrendelő kiskereskedőket ne érhesse kár – mondta Pankucsi Zoltán. Úgy fogalmazott: amint az Alt Cash kijavítja a szoftverhibát a gépén, úgy azt újra benyújthatja engedélyeztetésre. A helyettes államtitkár egyelőre nem tud arról, hogy az Alt Cash újra benyújtotta volna a gépet engedélyezésre. A cég korábban azt közölte: javította a hibát.

A tüntetők közül sokan hangot adtak azon vélekedésüknek, hogy az engedélyezési hatóság kivételes szigorral lépett fel az Alt Cash gépével szemben. A cég állítása szerint sajátos módon vizsgálták a szakértők a gépüket. Azt közölték: a hivatal által szerződtetett igazságügyi szakértő úgy tudott hamis bizonylatot nyomtatni az eszközzel, hogy „meghackelte” a gépet, azaz felbontotta a vázát, és a forráskód birtokában manipulálta azt.

Pankucsi Zoltán erre úgy reagált: azért jártak el így az Alt Cash gépével szemben, mivel csak „erről a gépről érkezett be olyan információ, hogy adócsalásra alkalmas lehet”. (Úgy tudni, az adóhivatal volt az, amely jelezte a gyanúját az engedélyezési hivatal felé.) A tüntetés szervezője, Ungor Júlia szerint sántít ez az érvelés. A kiskereskedő úgy tudja: a többi, piacon lévő pénztárgépnél is észleltek a felhasználó kiskereskedők szoftverhibát. Szerinte volt olyan gép, amely 27 százalék helyett nem létező, 37 százalékos áfatartalommal növelt árat továbbított az adóhatóság szervere felé.

Mindenesetre tény: az Alt Cashen kívül más céget nem állított így félre a hivatal. Ungor Júlia szerint a piacon nem is az árelőny döntött. Úgy vélte: azért rendeltek sokan Alt Cash-gépet, mert évek óta együtt dolgoznak a szerinte megbízható, kiépült szervizháttérrel rendelkező céggel. Ungor azt mondta: sokan kivárják majd, sikerül-e újra engedélyeztetni a piacról szoftverhiba miatt bevont Alt Cashgépet. (Többen már szeptember 30. előtt rendeltek ilyen kasszát, így várhatnak február 28-ig, mivel a jogszabály értelmében nekik az 50 ezer forintos állami támogatás megszerzéséhez addig kell beüzemelniük az online kasszákat.)

A már leszállított Alt Cash pénztárgép dobozával jött el tüntetni Sztehló László kereskedő, aki – jó néhány társához hasonlóan –már a készülék teljes árát kifizette, amikor a hatóság bevonta a kassza forgalmi engedélyét. – A múzeumba vigyem a kasszámat? – kommentálta az engedélyezési hivatal eljárását. A kereskedő nevetségesnek tartja az engedélyezési hivatal eljárását, mondván: ha felbontják a gázóra plombáját, úgy a gázóra is manipulálható, mégsem cserélteti le az összes gázórát a hatóság.

December eleje óta a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) is vizsgálatot indított a pénztárgépek engedélyezése ügyében ismeretlen tettes ellen, vesztegetés gyanújával. Ennél konkrétabb gyanút a rendőrség eddig nem fogalmazott meg. Egyelőre nem tudni, hogy a rendőrségi eljárással összefüggésben vagy a pénztárgép-hálózatosítás során felmerült esetleges problémák miatt menesztette-e Király Pétert, az MKEH eddigi vezetőjét Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön. A tüntetők azt is tudni akarták, hogy milyen kártalanítást kapnak az időközben köddé vált Patkó- Cassa Kft. ügyfelei, ám Pankucsi Zoltán csak azt ígérte, a kormány megvizsgálja ennek a lehetőségét is.

Békés demonstráció a nemzetgazdasági tárca előtt. Néhány tucatnyi kereskedő tüntetett
Békés demonstráció a nemzetgazdasági tárca előtt. Néhány tucatnyi kereskedő tüntetett
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.