Könnyű célpont vagyunk és maradunk a devizapiacon

Rövid távon nincs sok esély a forint erősödésére – vélekedik Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője. Ameddig az MNB nem ad egyértelmű jelzést a piacoknak, addig könnyű célpont vagyunk – fejtette ki. A baj viszont az, hogy ebben a helyzetben már a szavak nem biztos, hogy elegendőek. Alighanem tettek kellenek, például az, hogy a következő monetáris tanácsi ülésen nem faragják tovább az alapkamatot.

Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője szerint a jövő hetet is 310 forint feletti euróárfolyam jellemezheti, s ha elmozdul a kurzus, azt nagyobb valószínűséggel fölfelé teszi.

Egyhamar nem indul el lefelé a forint árfolyama
Customers wait to exchange money in Budapest January 30, 2014. Hungary's forint fell one percent from its Wednesday closing level to 312.15 versus the euro according to Reuters data by 0831 GMT on Thursday, sinking to a fresh two-year-low. REUTERS/Laszlo Balogh (HUNGARY - Tags: BUSINESS)

A feltörekvő országoknál tapasztalható kamatemelési hullámot Magyarországra is ki szeretnék terjeszteni a befektetők, megtalálták az országot, a forint gyengítésével próbálják kamatemelésre serkenteni az MNB-t. A forint gyengülése előre kódolható volt, az ING az első negyedévre 305-ös eurót várt. Az alacsony kamatszint törvényszerűen gyengébb árfolyamot szül, ez azonban szemmel láthatólag nincs az MNB ellenére. Igaz ugyan, hogy a magyar fizetési mérleg jelentős többlete védelmet ad a forintnak, de a folyamatos kamatcsökkentésekkel minimálisra zsugorodó kamatprémium ma már erős kockázati tényezőt jelent, hasonlóan a gazdaság alacsony növekedési potenciáljához.

Az ING vezető elemzője szerint amíg az euró nem lép be a 320–325 forintos sávba, a jegybanknak nem igazán van miért aggódnia, hiszen az árstabilitás oldaláról még nem fenyeget komoly veszély. Alapesetben az éves infláció 2014-ben 1,4 százalék körül lehet, azaz messze a 3 százalékos jegybanki cél alatt marad. A gyenge árfolyam inflációgerjesztő hatása igazán a 320-as szint felett érződik majd.

Ha ide ér a forint, akkor már határozottabb jelzést kell adnia a jegybanknak a piacok felé, például a kamatcsökkentési ciklus szüneteltetésével. 315-nél még elegendő lehet a verbális intervenció eszközével élni, ha képes erre az MNB vezetése.

A 330 forintot Balatoni szerint nem éri el a kurzus, mert az már nemcsak árstabilitási, hanem politikai szempontból is veszélyes, ezért vállalhatatlan. Gabler Gergely, az Erste Bank elemzője szerint rövid távon valóban nem sok esélye van az erősödésnek, de középtávon a folyó fizetési mérleg kedvező adatai miatt visszarendeződhet a forint. Gabler úgy véli: 318 forint lehet az az euróárfolyam, amely már keményebb fellépésre készítetheti a jegybankot. Az árfolyamrekord – 324 forintos euró – megdöntésével azért már nem igazán számolnak sokan.

A jövő héten a decemberi kereskedelmi többlet számait és a decemberi ipari termelés előzetes adatát teszi közzé a KSH, mindkét mutató megmozgathatja a piacot – hiszen egy gyengébbnek számító decemberi külkereskedelmi többletet lehet negatív színben feltüntetni a forint oldaláról, az ipar alacsonyabb kibocsátása pedig növekedési kockázatként értelmezhető. Ami biztos a bizonytalanságban: mozgalmas február elé néz a forint. A jegybank monetáris tanácsa február 11-én ül össze, a következő kamatdöntő tanácskozás pedig hivatalosan február 18-ra várható. Ha addig nem, legkésőbb ekkor jelezni kell a piacnak valamit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.