Menesztették a főigazgatót

Felmentette Király Pétert, a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal (MKEH) főigazgatóját Varga Mihály. A szervezet vezetésével a nemzetgazdasági miniszter Kis Ágnes, eddigi általános főigazgató-helyettest bízta meg, míg Vágujhelyi Ferenc, aki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökhelyetteseként eddig is koordinálta a pénztárgépek online átállását, a jövőben miniszteri megbízottként felügyeli a hivatal munkáját is.

A felmentés okáról az NGM nem adott tájékoztatást. Így azt sem lehet biztosan tudni, hogy Király Péter távozása kapcsolatban áll-e az online pénztárgép-átállás ügyében folyó rendőrségi nyomozással, vagy bármilyen hivatali mulasztással. (Mint megírtuk: a hatóságok tavaly december közepe óta tudtak arról, hogy valamilyen probléma adódhat a legnagyobb hazai forgalmazó gépeivel, ám erről a 80 ezer ügyfelet senki sem értesítette.)

Kedden a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) házkutatást tartott a hivatalnál, illetve az Alt Cash Kft. Fogarasi úti telephelyén vesztegetés gyanújával. Azt a rendőrség nem nevezte meg, hogy kit vagy kiket gyanúsít. Az online kasszákat engedélyező hivatal eddig két alkalommal vonta viszsza az Alt Cash (illetve Japan Cash) által forgalmazott pénztárgépek jogerős forgalmazási engedélyét, ám a hatóság olyan hibával magyarázta a legutóbbi, azonnali tiltást, amelyet gyorsan, néhány nap alatt ki lehetett volna javítani. A hatóság szerint az eljárásjog nem teszi azonban lehetővé a hiba javítását – emiatt viszont 80 ezer kereskedő megrendelése hirtelen semmivé lett.

Az Alt Cash Kft. csütörtökön közleményben tudatta, hogy nem tudja visszafizetni ügyfeleinek a kasszák után járó előleget, mivel azt időközben már a gyártásra fordították. (A kormány azt vállalta, hogy ezt a 2-3 milliárdot majd kifizeti a kereskedőknek, bár ezzel – mint az a NAV közleményéből utóbb kiderült – technikai gondok adóhatnak.) A cég ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a hatóság által talált technikai problémát meg tudják oldani, és hamarosan újra beadják engedélyezésre a gépüket.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.