23 milliárdos bukta

Megkezdte a becsődölt Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet betéteseinek kártalanítását az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA). Az összesítés szerint az alap 22,2 milliárd forintot fizet ki a takarékszövetkezet 10 072 ügyfelének.

A tartozás ennél nagyobb. A betétek közül 709-nél a megtakarítás nem érte el az 500 forintot, amelyre így nem fizet az OBA, míg további 153, még 1993 előtt elhelyezett betétre (összesen 22,2 millió forint) a korábbi szabályok az érvényesek, azokra az állam közvetlenül vállal garanciát. Az OBA vagyona egyébként jelenleg közel százmilliárd forint, amelyből 20 milliárdot már átadott a Magyar Postának, az OTP-nek és a Takarékbanknak a várható kifizetésekre.

Az ügyfelek egy része nem jut hozzá a teljes megtakarításához, az OBA ugyanis csak százezer euróig áll helyt, ami most 30,3 millió forint. (Az OBA azon a napon érvényes jegybanki árfolyammal számol, amikor a felügyelet visszavonja az érintett hitelintézet engedélyét.) A kártalanítási értékhatárt 44 ügyfél betétje haladta meg, ez összesen 881 millió forintot jelent – így majd 23 milliárd forintot kell számon kérni a Takarékszövetkezeten.

A tehetősebbek a pénzükhöz legfeljebb a Körmend és Vidéke végelszámolása során juthatnak hozzá, csakúgy, mint az az öt önkormányzat, amelynek 29,6 millió forinttal maradt adósa a takarék. Az OBA ugyanis nem fizet az állami és önkormányzati betétek tulajdonosainak sem, de nem számíthatnak kártérítésre az alaptól azok sem, akiknek öt százalékot meghaladó részesedésük van a takarékban, továbbá a menedzsment tagjai, a velük egy háztartásban élők, illetve az olyan vállalkozások, amelyekben az említett magánszemélyeknek befolyásoló mértékű részesedésük van. Hogy ez pontosan hány betétest és mekkora összeget jelent, azt egyelőre nem lehet tudni, az OBA összesítése erre nem terjedt ki.

Az ügyfelek döntő része, 85 százaléka magánszemély,1475 avállalkozás, illetve valamilyen társadalmi szervezet, míg 34 úgynevezett tulajdonközösség. Az átlagos betétnagyság a magánszemélyek esetében 2,6 millió forint, míg a jogi személyeknél 2,2 millió forint. Az ügyfelek között voltak külföldiek is, az alap 12 ország betéteseinek összesen 16 millió forintot fizet ki.

A Körmend és Vidéke Takarékszövetkezetnél a bajt a jegybank szerint az okozta, hogy a tulajdonosi kör és a vezetés összefonódása felelőtlen hitelezési gyakorlathoz, a problémás hitelek szaporodásához vezetett. A szövetkezet túl gyorsan akart túl nagyra növekedni, és olyanoknak adott kölcsönt, akiknek nem kellett volna. A portfólió rendezése viszont elvitte volna a tőkéjét. A szövetkezet egyik jelentős tulajdonosa Töröcskei István, aki az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója, valamint a Széchényi Bank egyik tulajdonosa. Utóbbi befektetésébe az állam szállt be nemrég, tőkeemeléssel. A Körmend és Vidékénél azonban a felügyeleti szerv megállapítása szerint a tulajdonosok nem hoztak olyan súlyú intézkedést, amellyel a takarék helyzetét érdemben stabilizálták volna.

Viszik a pénzt

Az egymillió forintot el nem érő megtakarításokat mától kézbesíti a posta: a százezer forint alatti összegek esetében a kézbesítő a pénzzel csönget be, míg az ennél nagyobb összegnél csak az értesítőt adja át, a pénzt személyesen a postán kell felvenni. Akinek egy- és ötmillió forint közötti összeggel maradt adósa a Körmend és Vidéke, annak péntektől azt a PIN kódot kézbesíti a postás, amely majd az OBA-kártya használatához kell.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.