Online korrupció?

Újabb, immár bűnügyi fordulatot vett a kasszaügy. Kedden házkutatást tartott a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) az Alt Cash Kft.-nél, majd a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalban (MKEH).

Vesztegetés gyanújával ismeretlen tettes ellen nyomoznak – tájékoztatott Kovács Viktória rendőrségi szóvivő. Ez ugyan eddig nem vált ismertté, de december 13-án a rendőrség egyszer már tartott házkutatást az Alt Cashnél. Úgy tudjuk, a mostani lényegében a tavaly indított eljárás része, folytatása.

A rendőrség valamiért most látta indokoltnak az újabb házkutatást és az Alt Cash pénztárgépeinek engedélyezésével kapcsolatos dokumentumok lefoglalását az engedélyezési hivatalban. Gyanúsítottként azonban még nem hallgattak ki senkit.

Az MKEH november 25-én adta ki a forgalomba hozatali engedélyt az Alt Cash koreai pénztárgépeire. December 12-én bejelentést kapott a hivatal, hogy az Alt Cash és Japan Cash gépeket olyan funkciókkal hirdetik, amelyekre a forgalmazónak nem volt engedélye. Másnap (az Alt Cashnél tartott első házkutatással egy időben) a hatóság vizsgálatot indított, három nappal később pedig lefoglalta az etalon gépeket. Ám azokat csak közvetlenül a majd egyhetes karácsonyi ünnepek előtt, december 21-én adták át az igazságügyi szakértőnek. Ő egy hónap alatt elkészítette a szakvéleményét, amely alapján az MKEH január 23-án betiltotta az Alt Cash kasszáit.

Hivatalosan nem megerősített információink szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal illetékes szakterületéről kapta a jelzést decemberben az MKEH, hogy az Alt Cash gépei manipulálhatónak tűnnek, nem felelnek meg maradéktanul az előírásoknak. Az MKEH szerint volt egy olyan biztonsági rés az adóügyi ellenőrző egység (AEE) szoftverben, amelyet kihasználva a pénztárgépen a nyugtára megtévesztésig hasonlító bizonylatok nyomtathatók, de azokat jogsértően nem tárolja az AEE.

Az MKEH szerint ez olyan „rejtett funkció” volt, amely a jogszabály szerint lefolytatott engedélyezés során nem fedhető fel, mivel ennek során a programok megfelelőségéről és a rejtett funkciótól való mentességéről a vonatkozó rendelet szerint a tesztelők nyilatkoznak, akik viszont a forgalmazó megbízásából, annak felkérésére adják ki a tanúsítványt. E szerint a hivatal a gépeket forgalmazó cégek által fizetett szakértők véleménye alapján adja ki az engedélyeket, anélkül, hogy ő maga vagy az általa felkért szakértők ellenőrizték volna az abban foglaltak hitelességét.

Időközben az Alt Cash is megkapta a szóban forgó igazságügyi szakvéleményt, amelyben szerintük messze nem olyan súlyú problémára derítettek fényt, mint amilyennek azt a hivatal lefestette. A cég úgy véli: a feltárt hiba pár nap alatt javítható volna. Hangsúlyozták: az igazságügyi szakértő is pusztán „biztonsági rést” emleget, nem pedig „rejtett funkciót”. Azt elismerték, hogy valóban van egy biztonsági rés a rendszerben, ám azt kihasználva csak úgy lehetett volna manipulálni a kasszát, ha félig szétszedik, és közben feltörik a szervizpecsétet is.

Nem tudni, végül kinek a feljelentése nyomán kezdett nyomozni a rendőrség. Ez lehetett a kassza hibáját elsőként észlelő NAV vagy az MKEH működése felett nemzetbiztonsági és törvényességi szempontok alapján „őrködő” titkosszolgálatok valamelyike, de a konkurencia sem zárható ki. A feljelentés mindenesetre kellően alapos lehetett, ha azonnal vesztegetés gyanújával rendelték el az eljárást. A korrupciógyanús ügyekben a rendőrség, ha teheti vagy ha túl kevés a konkrét bizonyíték a kezében az induláskor, taktikai okokból hivatali visszaélés gyanújával kezd nyomozást, s csak akkor módosítja a gyanúsítást, ha egyértelműen bizonyítható, hogy valaki pénzért kapott jogtalan előnyt a hatóság valamely tagjától.

Az viszont már most biztos, hogy több hatóság is legalább másfél hónapja tudott arról, hogy a kasszákkal valami nincs rendben. Már azelőtt tudtak róla, hogy a később egy hónappal eltolt kasszacsere-támogatási határidő lejárt volna. A 80 ezer ügyfelet, akinek most már csak pár napja maradt, hogy hozzájusson az őt megillető állami támogatáshoz, senki sem tartotta fontosnak értesíteni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.