Mesterséges intelligenciát vett a Google

Több mint 500 millió dollárért megvette a Deep Mind (DM) mesterséges intelligenciával foglalkozó brit céget hétfőn a Google – írta a Los Angeles Times. A szigetországi társaságot a The Independent szerint a Facebook is nézegette tavaly, ám a tárgyalások hirtelen megszakadtak, maradt vevőnek a Google, amely az eredetileg gondolt, potom 400 millió dolláros vételárat emelte meg további százmillióval.

A Deep Mind az emberi agyhoz hasonlóan működő, gondolkodó számító gépek létrehozását tűzte ki célul. A brit cég ezért összegyűjtötte a mesterséges intelligencia területén dolgozó legkiválóbb elméket. A vállalkozás egyik társalapítója például Demis Hassabis, egykori sakkcsodagyerek, aki 13 évesen Polgár Judit után a második legjobb sakkjátékos volt a 14 év alattiak között. Hassabis később a mesterséges intelligencia területén kezdett dolgozni, számítógépes játékokat tervezett, majd 2011-ben startup cégként Shane Legggel és Mustafa Suleymannal megalapította Londonban a Deep Mindot.

A felvásárlással kapcsolatban szakértők azt emlegetik: a Google nagy ugrásra készül, felvásárlásai alapján azt sem zárják ki, hogy a cég hamarosan előrukkol egy otthon használható mesterséges intelligenciával rendelkező robottal. A cég a hónap elején 3,2 milliárd dollárt (726 milliárd forintot) adott ki a Nest amerikai vállalatért, amely interneten (és/vagy telefonon) át irányítható fűtési rendszereket tervez és gyárt. Tavaly pedig számos, robottechnológiával foglalkozó startup céget vásárolt.

Bármi lesz is azonban az új termék, a technológiával való visszaélés megakadályozására etikai bizottságot hozott létre a DM és felvásárlója.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.