Rogánnak volt oka a támadásra

Nem ok nélkül támadta a pénzintézeteket tegnap reggel a TV2 Mokka című műsorában Rogán Antal. A Fidesz parlamenti frakciójának vezetője arról beszélt, hogy miközben törvény írja elő, hogy mindenki havonta kétszer, összesen 150 ezer forintot díjmentesen vehessen fel a számlájáról, addig rengeteg olyan bankautomata van, amelyből egyszerre maximum 50 ezer forintot lehet felvenni.

A bankok megpróbálják átverni az embereket, bár az ügyfeleknek joguk van ahhoz, hogy 150 ezer forintot díjmentesen vegyenek fel, ezzel a jogukkal a korlátozás miatt nem tudnak élni – fogalmazott.

Információnk szerint a napokban az egyik, jelentős számú automatát üzemeltető, országos hálózatú nagybanknál valóban 50 ezer forintban korlátozták az egyszerre felvehető készpénz összegét. Úgy tudjuk, a pénzintézet kártyaüzletágának vezetője – informátorunk szerint saját hatáskörében eljárva, a felső vezetés tudta nélkül – így kívánta csökkenteni azt a veszteséget, amelyet a díjmentes készpénzfelvétel okoz majd a banknak. Valószínűleg erről értesült Rogán Antal is.

A frakcióvezető tegnap elmondta: a héten tárgyalnak a Magyar Bankszövetséggel, és ha nem jutnak eredményre, a február 13-ig tartó parlamenti ülésszakban keresztülvihetik azt a törvényt, amelyben megnövelik az ingyenes készpénzfelvételi lehetőségek számát, és szigorítják a bankokra vonatkozó szabályokat. Korábban a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában Németh Szilárd rezsibiztos arról beszélt: meg kell vizsgálni a havi két alkalom négyre emelését, illetve a jelenlegi 150 ezer forint növelésének lehetőségét.

– Minden bank és bankvezető elkötelezett a havi kétszeri díjmentes készpénzfelvétel mellett – mondta tegnap délutáni sajtótájékoztatóján Kovács Levente, a bankszövetség főtitkára, miután egyeztetett a tagbankok vezetőivel. A szervezet folyamatosan tárgyal a kormány, valamint a kormánypárti frakciók képviselőivel, szerdán is voltak megbeszélések, egyeztettek a készpénzfelvétellel kapcsolatban is – erősítette meg. Kovács Levente szerint minden esély megvan arra, hogy a felek a kérdést mindkét fél számára elfogadható módon rendezzék.

A bankszövetség tegnap azt javasolta tagjainak, tegyék lehetővé olyan pénzfelvételi limitek alkalmazását, amelyek mellett minden ügyfél ki tudja használni a díjmentes készpénzfelvétel lehetőségét a törvényben meghatározott mértékig – tájékoztatott a főtitkár. Nemcsak az automaták beállításával lehet azonban gond, az ügyfelek maguk is megadhatnak limiteket bankkártyájukhoz – hívta fel a figyelmet. Meghatározhatják, hányszor használhatják egy nap a plasztikot, alkalmanként mekkora összeget vehetnek fel, illetve egy nap maximum mennyivel terhelhetik meg a számlájukat. Ám, ha a biztonsági okokból megszabott korlátot túl alacsonyra állítja be valaki, akkor nem tud élni a díjmentes pénzfelvétellel a törvényben meghatározott mértékben.

A bankok tapasztalatai szerint ügyfeleik jelenleg havi kétszer, összesen mindössze 40 ezer forintot vesznek fel készpénzben. A pénzintézetek abban bíznak, hogy a díjmentes pénzfelvételt is a „helyén” kezelik majd, és emiatt nem változtatnak pénzforgalmi szokásaikon. A bankszövetség szerint ezért nincs szükség sem a 150 ezer forintos limit emelésére, sem arra, hogy havi kettő helyett négy alkalommal vehessenek fel díjmentesen készpénzt az ügyfelek. A szervezet információi szerint egyébként már az ügyfelek háromnegyede nyilatkozott bankjánál, kérve a februártól induló díjmentes készpénzfelvételt.

Bankja válogatja

Pénzintézetenként változó, hogy egy automatából mennyi bankjegyet, illetve mekkora összeget lehet egyszerre felvenni. Limitet azért határoznak meg a bankok, hogy a lopott kártyákkal okozott esetleges veszteségeket csökkentsék. A nagybankoknál jellemzően egyszerre így is tucatnyi bankjegyet, illetve több százezer forintot lehet egyszerre felvenni, de vannak olyan pénzintézetek is, amelyeknél nincs korlát.

Kovács Levente
Kovács Levente
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.