Rezsihaszon a Mol cégénél

Ha tavaszig nem születik megállapodás a horvát INA-ról a céget irányító Mol és a horvát kormány között, a Mol eladja 49 százalékos INA-részvénycsomagját az orosz állam tulajdonában álló Rosznyeftynek – értesült az MTI tudósítása szerint a Jutarnji list. A horvát lapot kormányközeli források arról tájékoztatták, hogy az ügylet sikere érdekében a helyi kabinet szintén adna részvényeket a magáéból a reménybeli új tulajdonosnak. Várakozásuk szerint az így már 74 százalékra kerülő orosz állami csoport jelentős beruházásokat hajtana végre a horvát nemzeti energiatársaságban. A fejlemények felett örömüket kifejező kormányforrások példaként hozták fel, hogy logisztikai központtá alakítanák a sziszeki (Sisak) kőolaj-finomítót, és veszteségei ellenére fenntartanák a fiumei (Rijeka) finomítót, noha a Mol hasonló terveket ismertetett. Ráadásul a tudósítás alapján már nem merül fel az irányítás megosztásának kérdése, ami eddig a horvát kabinet fő igénye volt, és amiben a Mol hajthatatlannak bizonyult. A 74 százalékos orosz tulajdonos irányítási jogait ugyanakkor már nehéz lesz vitatni.

A magyar kormány hivatalosan nem erősítette meg az összefüggést, de a tárgyalások Orbán Viktor kormányfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök megbeszélései után gyorsultak fel. A Mol viszont még legutóbb is bizakodóan nyilatkozott az INA fejlesztéséről. A magyar társaság, amely a horvát lap szerint gyorsítana a tárgyalásokon, tegnap hivatalosan nem reagált a hírre.

Egy 40 százalékban a Mol, 60 százalékban pedig orosz hátterűnek mondott, offshore-szerű tulajdonban álló társaság, a MET Energiakereskedő fölözhette le az Orbán-kormány által az állami MVM-en keresztül a távhőfogyasztóknak szánt hasznot – közli az Index a világhálóra felkerült, szövevényes kapcsolatokat bemutató dokumentumok alapján. Az Orbán-kabinet 2011-es, Brüsszel által is bírált intézkedésével úgy döntött: verseny helyett az állami MVM használhatja a magyar–osztrák gázvezeték nagy részét.

A kormány szándékai szerint az így behozott olcsó gázt a lakossági távhőárak leszorítása végett az MVM-nek fűtési célra kellett volna értékesítenie. A dokumentumok tanúsága szerint viszont az olcsó fűtőanyag nagy része az MVM-től a MET-hez kerülhetett úgy, hogy a haszon – legalábbis a nyilvános mérlegek tanúsága szerint – a MET-nél jelent meg. Ráadásul az MVM az olcsó nyugati gáz egy részét a MET svájci leányvállalatától vásárolhatta. A cégek ma is úgy vélik, jól döntöttek, de közölték, szerződéseik nem nyilvánosak. Az MVM közleményben is kiállt leányvállalata – szerinte átlátható – üzletei mellett. Ugyanakkor az állami cég nem cáfolta az anyagok állításait. (Hírösszefoglalónk)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.