Piramisjátékkal vádolják a Herbalife-ot

Piramisszerűen építi fel eladói hálózatát az amerikai Herbalife, ami teljesen legális ugyan, azt viszont már nem engedik a törvények, hogy a hálózatszervezésből több pénzt szerezzenek a beépített emberek, mint magából a termék terítéséből, értékesítéséből. A fogyasztó hatású és étrend-kiegészítő szerek kiskereskedelmen kívüli, MLM-módszerrel történő forgalmazásából élő Herbalife részvényei a múlt héten egy nap alatt 13 százalékot estek annak a hírére, hogy Ed Markey massachusettsi demokrata szenátor felszólította a tőzsdefelügyeletet (SEC) és a kereskedelmi hatóságot (FTC), folytassanak vizsgálatot a beszervezett, rászedett tagok panaszai nyomán. Az alsó szinteken ugyanis sokszor a belépők nyakán marad az eladhatatlan és drága árukészlet, a tagokat pedig nem engedik kilépni a szervezetből. Egy óvatlan massachusettsi család például teljes nyugdíjmegtakarítását is Herbalife-termékekbe fektette, 130 ezer dollárt veszítettek az üzleten. (Okosabban tették volna, ha a cég részvényeiből táraznak be.)

Ed Markey számos olyan esetről szerzett tudomást, hogy az értékesítőt rávették arra, szervezze be családtagjait és baráti körét, és vegyen minél több Herbalife-terméket, hogy a piramis magasabb szintjére kerülhessen. Markey szerint a Herbalife az alacsony jövedelmű, emiatt hátrányos helyzetű családokra veti ki a hálóját a gyors meggazdagodás, az amerikai álom megvalósulásának esélyét megcsillantva. A cég agresszív üzletkötői megengedhetetlen módszerekkel szervezik be a kiszolgáltatott embereket – ennek a tisztázására kéri fel a hatóságokat a szenátor.

„Az lehet, hogy a cég egészségmegőrző termékeket forgalmaz, de eközben kereskedőinek egy részét gazdasági értelemben beteggé, kiszolgáltatottá teszi – idézi a CNN Markey-t, aki Bill Ackmann befektetési alapkezelő unszolására lépett az ügyben a nyilvánosság elé. Ackmann ugyanis már egy éve lobbizik azért, hogy valaki kiverje az első téglát a Herba life alapjából és összedőljön a piramis. Szerinte értéktelen a cég, s pechére 2012 decemberében egymillió dollárt vesztett azzal, hogy a részvényárfolyam zuhanására spekulált. Ezzel azonban alaposan mellélőtt, hiszen a meglehetősen ellentmondásos megítélésű Carl Icahn nagybefektető jött, látott és győzött: bevásárolt a papírokból, felhajtva az árfolyamot. Ma 17 százalékos részesedésével ő a Herbalife legnagyobb tulajdonosa.

A Herbalife-ellenes Ackman eközben a demokraták szenátusi kampányához 32,4 ezer dollárral járult hozzá, igaz, közvetlenül nem támogatta a cég elleni eljárást kezdeményező Markey választási küzdelmét.

Eközben az Állítsuk meg a Herbalife-ot nevű civil szerveződés is aktivizálta magát: ők azzal vádolják a céget, hogy előszeretettel hálóznak be spanyol ajkúakat és afroamerikaiakat. A civilek most a kaliforniai főügyészhez fordultak kérésükkel, hogy indítson vizsgálatot a vállalat kisebbségekre hátrányos gyakorlata miatt. A Herbalife saját becslései szerint világszerte alkalmazott 550 ezer kereskedőjének 60 százaléka lehet spanyol ajkú, más becslések 80 százalékra teszik arányukat. A cég mindenesetre folyamatosan és határozottan visszautasítja a vádakat. A befektetők viszont nem repesnek az örömtől a várható vizsgálatok hallatán, a részvényárfolyam két hét alatt 82 dollárról 60 dollárra zuhant, így most a Herbalife csupán hatmilliárd dollárt ér. Legutóbbi negyedéves forgalma 1,21 milliárd dollár volt, ebből 142 millió volt a profit, azaz a cég részvényeseinek nem volt okuk a panaszra – eddig.

A Herbalife egyébként nem az első, amelyre rászálltak a hatóságok. A bőrápoló krémeket MLM-módszerrel forgalmazó amerikai Nu Skin nevű céget Kínában vádolták meg piramisépítéssel, s indítottak ellene vizsgálatot. A Herbalife-fal szemben ott nem merült fel hasonló gyanú.

A Herbalife részvényeivel kereskednek a New York-i tőzsdén
A Herbalife részvényeivel kereskednek a New York-i tőzsdén
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.