Mindenki a Fedre néz

Ezen a héten aligha vonható kétségbe az az állítás, amely szerint a hazai piaci fejleményeket alapvetően a világgazdasági változások irányítják. Ahogy a CIB Bank elemzői fogalmaznak: itthon a héten nem nagyon akad olyan előre látható makrogazdasági adat, amely a piaci hangulatra érdemben hatással lenne.

A kereskedés irányát a hét második felében ismertetendő munkanélküliségi ráta és az ipari termelői árindex sem fogja befolyásolni. Ez azért nem jelenti azt, hogy ne lenne mire figyelni. A belföldi eseményekkel kapcsolatban a CIB mellett az Equilor Befektetési Zrt. részéről is megjegyezték, hogy a következő napok legfontosabb kérdése: folytatódik-e a forint gyengülése, vagy sikerül korrigálnia a magyar devizának a mélypontokról. Az elmúlt hét második felében gyorsult fel a forint euróval szembeni leértékelődése, a jegyzés több technikai szintet is áttörve már a 306 forint szint fölött is járt. A gyengülés felgyorsulása egybeesett a feltörekvő piacok romló megítélésével, de nyilvánvalóan országspecifikus tényezők is szerepet játszottak benne. Erre utal az is, hogy az elmúlt időszakban a régió devizái közül a forint alulteljesítőnek bizonyult, azaz a leggyengébb volt az összevetésben.

A héten a globális piacok számára egyértelműen az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed döntései lesznek a legérdekesebbek. Kedden indul ugyanis az idei első és Ben Bernanke jelenlegi elnök utolsó kamatmeghatározó ülése. A szerdán záródó eseményen a várakozások szerint folytatódik majd az eszközvásárlási program decemberben elindult kivezetése, és ismét 5-5 milliárd dollárral csökken az eszközvásárlási program kerete, ami márciustól havi 65 milliárd dollár lesz. Emellett a befektetők annak is nagy figyelmet szentelnek majd, hogy milyen értékelést ad a Fed a munkanélküliségi rátával kapcsolatban. Emlékezetes: decemberben meglepően alacsony munkanélküliségi index jött össze az Egyesült Államokban (6,7 százalék).

Ennek kapcsán szakmai körökben felmerült, hogy a kamatemelési várakozások hűtése érdekében az eddigi 6,5 százalékról 6,0 százalékra csökkentik a megjelölt kamatemelés küszöbértékét. Ugyanakkor Dunai Gábor, az OTP Bank elemzési központjának munkatársa úgy vélte, ennek jelenleg kevés a realitása. A magyarázat az lehet, hogy most makrogazdasági előrejelzés-frissítés nem lesz, és nem tartanak a kamatdöntést követően sajtótájékoztatót sem, ez a környezet pedig nem igazán kedvező a lényegi módosítások bejelentésére – jegyezte meg. További lényeges adatokért nem kell az Egyesült Államokon kívülre menni. Egy nappal a Fed döntését követően jelenik meg ugyanis a negyedik negyedéves amerikai GDP első adatközlése.

A már ismert adatok alapján folytatódhatott a gyors gazdasági növekedés: az ipari termelés 1,7 százalékkal (az előző negyedév 0,6 százalék volt), a tartós cikkek termelése 2,1 százalékkal (előző 0,8 százalék), a kiskereskedelmi forgalom 0,7 százalékkal (előző 0,8 százalék) bővül a negyedik negyedévben. Október–novemberi adatok alapján az építőipari kiadások növekedése gyorsult, a külkereskedelmi mérleg hiánya 6 százalékkal csökkent, szintén a megelőző negyedévhez képest. A várakozások alapján 3,2 százalékos évesített negyedéves GDP-dinamika jelenik majd meg, ami azért kevesebb a harmadik negyedéves eredményből számolt 4,1 százaléknál, de a stagnáló eurózónához képest kifejezetten biztató ütem.

Több fontos adatot ismertetnek azért az eurózónában is, amelyek meghatározóak lehetnek az Európai Központi Bank (EKB) jövő heti ülése előtt. Pénteken jelenik meg a decemberre vonatkozó munkanélküliségi ráta, ami a várakozások szerint az április óta állandó 12,1 százalékos szinten maradhat. A periféria országaiban továbbra is komoly problémát jelent ez a mutató. Bár a portugál adat az elmúlt háromnegyed évben több mint 2 százalékponttal 15,5 százalékra süllyedt, Spanyolországban továbbra sem látszik fordulat. Novemberben például szédítően magas szinten, 26,7 százalékon állt a munkanélküliség. Amennyiben a vártnál kedvezőtlenebb mutató lát napvilágot pénteken, az további nyomást helyezhet az EKB-ra a mielőbbi intézkedés érdekében. A másik lényeges, az EKB lépéseit befolyásolható statisztika a szintén pénteken megjelenő, januárra vonatkozó eurózóna-infláció lesz. Bár decemberben megszakadt a három hónapja tartó folyamatos csökkenés, a 0,8 százalékos adat még mindig messze van az EKB közel 2 százalékos céljától.

Barack Obama még jelöltként üdvözli Janet Yellent
Barack Obama még jelöltként üdvözli Janet Yellent
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.