Behúzták a rezsi-kéziféket

Hosszú előkészítő munka után 2014-ben a harmadik rezsicsökkentés háromlépéses lesz – derült ki Rogán Antal és Harrach Péter szombati sajtótájékoztatóján, amelyet a Balatonszárszón rendezett pénteki frakcióülés után tartottak.

A lakossági gázár 6,5 százalékkal csökken április elsejétől. Az áram ára szeptember 1-jétől 5,7 százalékkal, a távhő ára pedig október 1-jétől 3,3 százalékkal mérséklődik. A rezsicsökkentés a paksi atomerőmű kapcsán is szóba került Balatonszárszón. Rogán Antal elmondása szerint Orbán Viktor olyan tájékoztatást adott, hogy abban az időszakban, amikor a régi és az új blokkok egyszerre működnek, a hazai villamosenergia előállítási költsége 10-13 százalékkal csökken. Ez szerinte azt is lehetővé teszi, hogy akkor akár 10-13 százalékos is lehet a rezsicsökkentés. Azt is elmondta, hogy az új paksi blokkok „egészen biztos”, hogy olcsóbban tudják önköltségi áron előállítani az áramot, és a reaktorok kitermelik a ráfordítás összegét. (Szakértők úgy vélik, hogy a 3-6 ezermilliárd forintba kerülő beruházás költségeit az erőmű több mint kétszeres áramár mellett tudná visszahozni.)

A sajtótájékoztatón elhangzottakból egyértelműen az volt leszűrhető, hogy elérkeztünk a rezsicsökkentés aljához, innentől már tényleg a piaci viszonyok szerint változnak az energiadíjak. Rogán Antal az elmúlt nyolc évet most leginkább úgy jellemezte, mint amikor – meglátása szerint – az akkori kabinetek „a szolgáltatók érdekét nézték”. Érveléséből most hiányzott, hogy az előző nyolc év során kétszeresére-háromszorosára nőttek a díjak, amelyekből úgymond akár ugyanennyit vissza is lehetne faragni. Korábban Lázár János miniszterelnökségi államtitkár 2012 végi alapon összesen 30 százalékkal tartotta csökkenthetőnek a rezsit. Ez a mostani állapot szerint 25 százalék körül megáll. Nem került elő grafikon sem, mely szerint a fizetésekhez viszonyított uniós rangsorban az energiaárunk a magasabbak közé tartozna, pedig mi úgymond csak az átlagba szeretnénk bekerülni. (Számos uniós és szakhatósági grafikon szerint az európai átlagnál már ma kevésbé megterhelő a hazai rezsi. A tényleges magyarországi árak pedig az unióban a legalacsonyabbak közé tartoznak.) A sajtótájékoztatón a korábbiaktól eltérően most a piaci alapú csökkentés, a biztonság, a fenntarthatóság volt a fő üzenet.

Arra a felvetésre, hogy miért pont az országgyűlési, illetve a helyhatósági választások előtt lesznek energiaár-csökkentések, úgy feleltek, hogy munkacsoportjuk számításai szerint a piaci viszonyokból ezek a mértékek adódnak. A frakcióvezető közölte: a mostani rezsicsökkentésből komoly részt kell vállalnia az MVM-nek. Arra a kérdésünkre, hogy ha piaci alapon csökkent a gáz ára, miért nem volt lehetőség nagyjából ugyanakkortól ugyanekkora mérséklésre az önkormányzati távhőszektorban, Rogán Antal úgy reagált: a Gyurcsány-időszakkal szemben most ez is csökkent. Kérdésünkre ismertetett, máshol még napvilágot nem látott terveik szerint minden távhőszolgáltatónak a környékén fellelhető legolcsóbbhoz kellene igazítania lakossági tarifáit. Rogán Antal felvetésünkre leszögezte: idén nem csökken a víz, a csatorna, a hulladékszállítás és más rezsiszolgáltatások díja. Az MTI beszámolója szerint viszont Illés Zoltán, az agrártárca államtitkára vasárnap egy sajtótájékoztatón azt mondta: a lakossági szemétszállítás területén is lehetőség nyílik rezsicsökkentésre az év második felében, a kommunális szemétszállítás díja 10-15 százalékkal mérséklődhet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.