Kiköltekezett a takarék

Csalódott, dühös, megtakarításaik elvesztésétől tartó ügyfelek álltak pénteken sorba a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet fiókjai előtt. Hiába vártak, tájékoztatásnál többet most nem kaphattak: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön visszavonta a takarék engedélyét, és elrendelte a végelszámolását, ezért a kifizetéseket leállították, az ügyfelek, betétesek a számlájukon lévő pénzükhöz, megtakarításukhoz most már csak az Országos Betétbiztosítási Alapon (OBA) keresztül juthatnak hozzá.

Az OBA a következő napokban összeállítja, hogy kinek és mennyivel tartozik a takarék, erről, illetve az ügyfelek teendőiről, a kifizetéssel kapcsolatos tudnivalókról – várhatóan már a jövő héten – levélben értesít minden érintettet. (A takaréknak mintegy 13 ezer betétese van.)

A Körmend és Vidéke a gyors növekedés áldozata lett: a takarék 2009 és 2012 között hitelállományát a korábbi kilencszeresére növelte, betétállománya pedig több mint az ötszörösére hízott ezen idő alatt. A bővülés eredményeként 2012 végére a 128 szövetkezet között a tizenötödik legnagyobb szereplővé vált, mérete a szektorátlag duplája lett. A gyarapodást azonban a szövetkezet tőkéje csak kisebb mértékben követte, az említett időszakban ez a mutató a korábbi négyszeresére nőtt. Ez az erőltetett ütemű fejlődés ütött most vissza. A jegybank szerint a tulajdonosi kör és a vezetés összefonódása olyan felelőtlen kockázatvállalási gyakorlattal párosult, amely nagyon rövid idő alatt a hitelállomány ugrás szerű növekedéséhez vezetett. Ez a bővülés a problémás hitelek felszaporodásával járt, a portfólió megtisztítása pedig akkora tőkevesztést okozna, amely ellehetetlenítené a takarék tőkehelyzetét.

A jegybank, illetve korábban a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete 2012 óta vizsgálta a Körmend és Vidéke működését, az eljárás során feltárt kockázatok miatt döntött úgy az MNB tavaly november elején, hogy felügyeleti biztosokat nevez ki a takarékhoz, akik átvették a szövetkezet irányítását. Egy héttel később a takarék két jelentős tulajdonosa, Török Péter és Töröcskei István közleményt adott ki, amelyben jelezte, hogy elkötelezett a Körmend és Vidéke mellett, és mindent megtesz azért, hogy a takarék prudens működése fennmaradjon – az elkötelezettség azonban nem sok eredménnyel járt.

Miközben az Államadósság Kezelő Központot vezérigazgatóként irányító Töröcskei István egy másik érdekeltsége, a kisebb részben állami tulajdonban lévő Széchenyi Bank a magyar Raiffeisen megvásárlásáról tárgyalt (a hírek szerint egy eurót ajánlott a bankért), a Körmend és Vidékénél – a jegybank szerint – a tulajdonosok nem hoztak olyan súlyú intézkedést, amellyel a takarék helyzetét érdemben stabilizálták volna. Az MNB-nek egyebek között ezért kellett visszavonnia a szövetkezet engedélyét. Miután az amúgy is gyenge fizetőképesség tovább romlott, fennállt a veszélye, hogy a takarék nem lesz képes eleget tenni kötelezettségeinek.

Az OBA százezer euróig (30,3 millió forint) biztosítja a betéteket, az e fölötti összeget a végelszámolás során kaphatják vissza az ügyfelek – feltéve, hogy a szövetkezet vagyona fedezetet nyújt a követelésekre. Az alap a végelszámolás elrendelésétől, vagyis csütörtöktől számított húsz munkanapon belül fizet: egymillió forintig postai úton, egy- és ötmillió közötti összeg esetében speciális OBA-kártyát kapnak az ügyfelek, míg az ötmilliónál nagyobb követeléseket átutalja az alap.

Nem számíthatnak azonban kártérítésre az OBA-tól azok, akiknek öt százalékot meghaladó részesedésük van a Körmend és Vidékében, valamint a takarék menedzsmentjének tagjai, a velük egy háztartásban élők, továbbá az olyan vállalkozások sem, amelyekben az említett magánszemélyeknek befolyásoló mértékű részesedésük van. Hozzájuk hasonlóan legfeljebb a végelszámolás eredményeként kaphatják vissza pénzüket az állami és önkormányzati betétek tulajdonosai, valamint a pénzügyi szolgáltatók, például a bankok, takarékok, biztosítók.

Pénz helyett tájékoztatást adtak

Főleg a kisebb összegű betéteiket féltő emberek várakoztak pénteken a reggeli nyitásra a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet helyi fiókja előtt. Szombathelyen ugyancsak várakoztak ügyfelek az ottani kirendeltség előtt, valamennyien a pénzüket szerették volna kivenni. Névvel nem szólaltak meg, egy hölgy annyit mondott csupán: nem akarjuk, hogy azért ne fizessenek ki bennünket, mert eljár a szánk. Többen azért nem vállalták a közszereplést, mert az a hír járja a városban, hogy aki pánikot kelt, azt följelentik. Ráadásul a Postabank is abba bukott bele, hogy mindenki kivette a pénzét, mondta egy nyugdíjas férfi.

A felvenni szándékozott összeget a várakozók többsége nem akarja bankban elhelyezni, de otthon sem meri tartani. Elküldöm a lányomhoz Szombathelyre, majd az vigyáz rá, tervezgeti egy negyven körüli nő –vagy elkölti, legyint rá a szomszédja. A betétesek egy része nem szeretné kipróbálni, hogy valóban garantálja-e pénzüket az Országos Betétbiztosítási Alap.

A bankban azonban tegnap csak tájékoztatást, ígéretet kaptak az ügyfelek. Az emberek többsége azt mondta, van valamennyi tartaléka otthon, de akadt olyan is, aki szerint már a másnapi bevásárlást sem tudja kifizetni, noha több mint háromszázezer forint van a számláján. A temetésemre majd csak fölszabadítják, próbálta fekete humorral elütni a bizonytalanságát egyikük. Néhányan azt panaszolták, hogy folyószámlájukról sem tudnak pénzt utalni, s bankkártyájuk sem működik. Az ügyfeleknek azt ígérték: legkésőbb húsz napon belül hozzájuthatnak a pénzükhöz.

A többinek sikerült

A Körmend és Vidéke nem volt tagja a takarékszövetkezetek állami bábáskodással tavaly létrehozott új integrációs szervezetének, ezért nem siethetett a segítségére a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete. A szektort átalakító, tavaly elfogadott törvény alapján ugyanis csak azon takarékoknak nem kellett kötelezően csatlakozniuk, amelyek már a jogszabály júliusi hatálybalépése előtt jelezték a felügyeletnek bankká alakulási szándékukat, és a folyamatot 2013 végéig le is zárták. A Körmend és Vidéke 2012 novemberében adta be kérelmét, ezért nem kellett belépnie az integrációs szervezetbe. A körmendi szövetkezet mellett még öt takarék maradt ki: az Orbán Viktor miniszterelnök jó ismerőse, a Videoton-tulajdonos Garancsi István érdekeltségébe tartozó Duna Takarékszövetkezet, a Buda-Cash-csoport vonzáskörzetébe eső Buda Takarék és a Takarék Szövetkezeti Hitelintézet, valamint a Dél-Dunántúli Takarék és a Polgári Takarékszövetkezet. Ám míg a Körmend és Vidéke elbukott, az öt másik takarék tavaly év végéig sikeresen bankká alakult, és így elkerülte, hogy az állam, illetve a most megvételre felkínált Takarékbank leendő új tulajdonosa átvehesse felettük az irányítást.

 

Pénzért álltak sorba, de egyelőre csak tájékoztatást kaphattak az ügyfelek
Pénzért álltak sorba, de egyelőre csak tájékoztatást kaphattak az ügyfelek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.