Hozzánk is jutott a garázsban gyártott euróból

Elfogták a kontinens egyik legjobb pénzgyárosát, aki naponta 2500 eurónyi bankjegyet készített saját garázsában.

Magyarországon is találkoztak a most elfogott spanyol pénzhamisító ötveneurós bankjegyeivel – tudtuk meg a Magyar Nemzeti Bank kommunikációs osztályától.

Európa egyik legjobb pénzhamisítóját csütörtök reggel fogták el, a hatvanéves eurógyáros naponta 2500 eurónyi bankjegyet készített felesége segítségével saját garázsában, a tízezer lakosú kistelepülésen, a Madridtól kevesebb mint 70 kilométerre fekvő Toledo megyei Bargasban.

Alfredo Cabezas, a spanyol nemzeti bank nyomozati részlegének vezetője azt nyilatkozta, hogy a hamisítványokat – ötven- és százeurós bankjegyeket – Franciaországon és Portugálián kívül Németországba, Görögországba és Romániába is eljuttatták. A spanyol hatóságok további három embert fogtak el, akik a terjesztésben segítettek, de a hálózat becslések szerint akár huszonöt fős is lehet. A nyomozás során 310 ezer euró értékű bankjegyet foglaltak le, de becslések szerint további 1-1,5 millió euró értékű van még forgalomban.

A Magyar Nemzeti Banknál a Népszabadság kérdésére válaszolva azt közölték: kis mennyiségben, de hazánkba is eljutott a spanyol hamisító eurója, összesen 13 esetben találkoztak vele. A hamisítványokat Európa tíz legjobbja között tartják számon, pedig a „pénzgyáros” autodidakta módon sajátította el a grafikusi tudományokat. Maga épített szárítóberendezést a garázsba, de a nyomozók nyomtatókat, laminálóeszközöket, fémlemezeket, negatívokat, tintákat, présgépeket is lefoglaltak a házkutatás során. Ezenkívül 15 ezer darab hamis euróbankjegyet, 16 ezer valódit találtak, valamint 90 ezer dollár értékű hamis százdollárost is – ezeket az Egyesült Államokba küldték elemzésre.

Évente általában mintegy 600 ezer darab hamis euróbankjegyet vonnak ki a forgalomból, az Európai Központi Bank 2013. első féléves jelentése szerint továbbra is a 20 és az 50 eurós bankjegyet hamisítják a leggyakrabban, a százeurósok a harmadik helyen állnak. A legbiztonságosabb az öt- és az ötszáz eurós, bár a forgalomban lévő készpénz mennyiségéhez képest (2013 első felében átlagosan 15,1 milliárd darab) csekély a nem eredeti euróbankjegyek aránya.

Még kisebb a valószínűsége, hogy valaki ilyennel találkozzon Magyarországon. A jegybank tájékoztatása szerint itthon a hamis valuták előfordulása kevésbé gyakori, mint a forinté. Az MNB legfrissebb összefoglalója szerint a harmadik negyedévben a jegybank szakértői összesen 297, hamisnak gondolt külföldi pénzjegyet vizsgáltak meg, ebből 217 volt euró. A fals külföldi valuták általában a turistaforgalomban kerülnek az országba, míg a forinthamisítványok itthon készülnek. Ezek mennyisége sem jelentős, s egyre csökken is: évente 2-3 ezer darab hamis forintot foglalnak le, a harmadik negyedévben tavaly összesen 794-et találtak. Nálunk azonban a nagyobb címlet a menő: a hamisított bankjegyek 87 százaléka tíz-, illetve húszezerforintos volt a harmadik negyedévben.

Így kell védekezni

Az Európai Központi Bank egyszerű módszert javasol arra, hogy gép nélkül ellenőrizzük az euróbankjegyek valódiságát. Így egy pillantás alatt ellenőrizhető, valódi-e egy bankjegy.

– Tapintsuk meg a domború nyomatot – a különleges nyomtatási eljárás révén a bankjegynek különleges a tapintása.

– Vegyük szemügyre a bankjegyet, majd tartsuk a fény felé: ekkor láthatóvá válik a vízjel, a biztonsági szál és az átnézőjel. A valódi bankjegy elő- és hátoldalán mindhárom biztonsági elem látható.

– Mozgassuk meg a bankjegyet: az előoldalon változó kép jelenik meg a hologramon, a hátoldalon pedig a fényes csík (5, 10 és 20 eurós), illetve a színváltó értékjelzés (50, 100, 200 és 500 eurós) tűnik fel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.