Komoly növelést vár el az unió

Miközben a magyar kormány éppen arra készül, hogy évtizedekre elkötelezze az országot az atomenergia mellett, Brüsszel a megújuló energiahordozók nagyobb arányú alkalmazását sürgeti. A tervek szerint ezek arányát 2030-ig legalább 27 százalékra kellene emelni, s ezzel együtt az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest negyven százalékkal kell csökkenteni.

– A döntés hatékony és kifizetődő – kommentálta José Manuel Barroso, az Európai Bizottság (EB) elnöke a szerdán nyilvánosságra hozott energia- és klímapolitikai közleményt. A célokat az Európai Tanáccsal és az Európai Parlamenttel is megvitatják. A bizottság reméli, 2014 végére megállapodnak.

A megújulók 27 százalékos arányát uniós szinten kellene elérni a megjelölt időpontig. A tagállamokat nem kötelezi semmi, hogy egyenként megfeleljenek eme aránynak. A tagországok rugalmasan alakíthatják át energiarendszerüket saját hangsúlyaikhoz és körülményeikhez mérten. Ezt a bizottság azzal indokolta, hogy az eddigi kötelező tagállami arányok egyebek között jelentős állami támogatásokhoz és a piac megosztottságához vezettek.

A EB emellett jogszabályi javaslatot tett az uniós kibocsátási egységek kereskedelmi rendszerének reformjára. Olyan piaci tartalék létrehozását javasolják 2021-től, amely kezelné a kibocsátási kvóták terén az elmúlt években kialakult többlet kérdését. A rendszer automatikusan működne, tehát nem politikai döntés függvénye lenne a tartalékok bevetése vagy képzése.

Az Európai Bizottság ajánlást fogadott el a palagázzal kapcsolatban is. A kitermelés során alkalmazott rétegrepesztés megfelelő környezeti és éghajlati óvintézkedései érdekében ugyanis minimumkövetelményeket javasolnak. Brüsszel azonban semmilyen kötelező érvényű jogi javaslatot nem tett. Az ajánlások között olyanok szerepelnek, mint „a kockázatok gondos mérlegelése” vagy „a lakosság tájékoztatása”. De például hatástanulmány készítése nem szerepel az elvárt követelmények között.

A bizottság jelentést készített a gáz és az áram áráról is. Günther Oettinger energiaügyekkel megbízott EU-biztos emlékeztetett: a gáz ára négyszer akkora az EU-ban, mint az Egyesült Államokban. Az elektromosságért kétszer annyit fizetünk, mint az amerikaiak. A német EU-biztos közölte: ez versenyhátrányt jelent és szociális problémát is okoz. Szerinte leginkább a belső uniós energiapiac, a nagyobb verseny és az országok közötti vezetékes összeköttetések hozhatnak megoldást.

A bejelentést megelőző órákban a Greenpeace és más zöldcsoportok is tüntettek az Európai Bizottság brüsszeli központja előtt. A zöldek szerint nem elég ambiciózus a bizottság célkitűzése. Kifogásolják, hogy a palagáz tekintetében semmilyen kötelező szabályt nem javasolt a bizottság, ahogy a megújulók aránya sem kötelező tagállami szinten.

Nem jelentettünk állami támogatást Paksra

A magyar hatóságok nem keresték fel a bizottságot a múlt héten aláírt üzlettel kapcsolatos esetleges állami támogatás jóváhagyása miatt – derült ki Antoine Colombani, a brüsszeli testület versenyügyekben illetékes szóvivőjének válaszából. Lapunk megkeresésére közölte: mivel nem ismert a finanszírozási struktúra, ezért egyelőre nem tudja kommentálni a projektet. Ha bármiféle állami támogatásról szó van, azt be kell jelenteni a bizottságnak előzetes jóváhagyásra. Colombani kérdésünkre azt is jelezte: az általános szabály az, hogy a tagállamnak a szubvenció tényleges nyújtása előtt kell bejelentenie az állami támogatást. Ha ez elmarad, a bizottság saját kezdeményezésre, illetve hozzá beérkező panasz nyomán is megvizsgálhatja az intézkedést.

Szélturbinák a cottbusi szénerőműnél
Szélturbinák a cottbusi szénerőműnél
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.