Úgy élünk, mint két éve

„Novemberben 4,8 százalékkal nőttek a reálkeresetek, ezzel tovább folytatódik a bérek vásárlóértékének folyamatos emelkedése. Eközben egy év alatt több, mint 20 ezer fővel nőtt az alkalmazásban állók száma a versenyszférában” – kommentálta a nemzetgazdasági tárca a KSH friss jelentését.

A szaktárca az elmúlt egyéves időszakban először emelte ki a keresetekről és a dolgozói létszámról szóló havi statisztikából ez utóbbit, igaz, azóta most fordult elő először, hogy a versenyszférában bővülésről szólt a statisztika. Más kérdés, hogy a versenyszféra alkalmazotti létszámában a 2012. novemberinél kevés rosszabb adat létezik (2013 tavaszáig azért van még bőven kisebb szám, amit azonban magyaráz a szezonalitás), de tény: tavaly novemberben – leginkább az autó ipar növekedésének hála – egymillió 836 ezren dolgoztak a versenyszférában. Ez ugyanakkor a 2011 novemberében regisztráltnál mintegy 23 ezer fővel kevesebb.

Hasonló eredményre vezet a reálkeresetek növekedésének vizsgálata is. Tavaly január és november között a nettó bérek 5,3 százalékkal nőttek, ami az időszak 1,9 százalékos inflációjával összevetve a majdnem egészéves (11 hónapos) időszakban 3,3 százalékos reálbér-növekedést jelent. A reálkereset 2012-ben 3,5 százalékkal csökkent, így valójában – a két év egészét nézve – körülbelül úgy éltünk tavaly, mint 2011-ben.

Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy a 2010-eshez képest már jobbak a számok: a novemberi létszámadatok szinte hajszálra megegyeznek, miközben a reálkeresetek is némi (egészen pontosan 2,1 százalékos) növekedést mutatnak. Az idén az elemzők szerint valóban folytatódhat a reálbérek növekedése, miközben a versenyszférában a tavalyi mélypont után megindulhat az álláshelyek számának növekedése (a most közölt adat ez ügyben ugyanis valóban reménykeltő).

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.