Népbankot akar vásárolni az OTP

Az OTP megvásárolja az olasz Banco Popolare (magyarul népbank) horvátországi érdekeltségét (BPC) –számolt be hétfői számában a Vecernji list. A horvát lap – hivatalosan meg nem erősített – értesülése szerint a magyar bankcsoport már végzett a BPC átvilágításával, megállapodott a horvát pénzintézet vezetőivel, és akár ma be is jelentheti az ügyletet. A BPC ugyan kis szereplő, piaci részesedése mindössze 0,56 százalék, ám egyrészt fejlett értékesítő hálózat tartozik hozzá Zágrábban és környékén, Szlavóniában és Északnyugat-Horvátországban, fiók hálózata nem igényel nagyobb befektetést, másrészt vannak még a horvát bankpiacon kisebb, eladó pénzintézetek, amelyekkel az OTP tovább erősítheti jelenlétét.

Az OTP 2005-ben, a Nova Banka megszerzésével lépett be a horvátországi piacra, a ma már OTP Banka Hrvatskának hívott pénzintézet mérlegfőösszege alapján a nyolcadik legnagyobb szereplő. A zadari székhelyű leánybank jelenléte leginkább az Isztria-félszigeten hangsúlyos, a magyar csoport pedig régóta szeretné tovább növelni jelenlétét az országban. Az OTP tavaly indult is az állami tulajdonban lévő, 4,5 százalékos piaci részesedésű Hrvatska Postanska Bankára kiírt pályázaton, a tender azonban végül eredménytelenül zárult, a horvát kormány ugyanis kevesellte a bankért kínált összeget (az OTP mellett indult a pályázaton az osztrák Erste is.)

A Banco Popolare egy ideje már csak olaszországi tevékenységére koncentrál, ezért vonult ki tavaly tavasszal Magyarországról is. A pénzintézet magyar leánybankját, a 33 millió eurós mérlegfőösszegű, tíz fiókból álló hálózatot működtető Banco Popolare Hungaryt, a magyar többségi tulajdonban lévő MagNet Bank vásárolta meg.

A magyar Banco Popolare az utóbbi években folyamatosan veszteségesen működött, ahogyan nem ment jól a BPC-nek sem. A horvát bank 2013 szeptemberében 9,93 millió kunás veszteséggel zárta a múlt év első három negyedévét, de a horvát piacról való kivonulás mellett szólt a csökkenő hitel-, a betét- és ingatlanállománya is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.