Felszámolják az egyik legnagyobb játékkereskedelmi céget

Csődeljárást rendelt el a bíróság a Gulliver Kft.-vel szemben. Mint arról korábban beszámoltunk, a hazai játékkereskedelmi piacvezető áruházlánca, az összesen 27 üzletből álló Gulliver – ebből jó pár egység Bambini néven futott –, röviddel az aranyvasárnap előtt, december 21-én húzta le a rolót, míg webáruháza egy nappal ezt megelőzően tűnt el az internetről. Mára bebizonyosodott: azért, mert a Gulliver Kft. számlavezető bankja, a CIB felmondta a céggel fennálló szerződését, illetve inkasszózott. A hitelintézet azóta sem indokolta meg, miért volt szükség erre a lépésre. Különösen annak tükrében furcsa a döntés, hogy a december közepi inkasszóval a vállalat nem tudott részt venni az ebben a helyzetben is jókora forgalommal kecsegtető aranyvasárnapon. Cégbírósági bejegyzésekből kiderül, hogy a régóta veszteséges Gulliver tetemes, CIB-től származó adósságállományt is görgetett maga előtt. A hitel fedezete a társaság forgalma volt. Az elmúlt év első felében azonban a játékok kis- és nagykereskedelmét is végző vállalat forgalma drasztikusan, közel felére zuhant, miközben veszteségállománya már júniusra az előző évi veszteség háromszorosára ugrott.

A hirtelen jött nagy forgalomesés okait a versenytársak is csak találgatják. A leginkább hangoztatott magyarázat szerint a Gulliver piacát alaposan kikezdték a hipermarketek, illetve az áruházlánc a webáruházával sem tudott átütő eredményt elérni. Közben a kereskedelmi társaság tulajdonosi körében is változás történt: a Gulliver üzlethálózatot több független cégből összekovácsoló belga KBC Private Equity N. V. tavaly tavasszal értékesítette a részesedését a Hollandiában bejegyzett Eastern Toy társaságnak, amely most is többségi tulajdonos. A kisebbségi rész annak az Aurenta Holdingnak az érdekeltségében van, amelyben a Gulliver ügyvezető igazgatója, Turi András is tulajdonos.

Korábban a bíróság fizetési haladékot adott a vállalatnak, aminek célja az volt, hogy a csődeljárás kezdetéig megóvják a vagyont. Most az adóst fizetési moratórium illeti meg, a bíróság által kirendelt vagyonfelügyelő a PARA Gazdasági Tanácsadó Kft. piaci információk szerint a Gulliver a beszállítóit, dolgozóit rendben kifizette, így jobbára csak a pénzintézet reménykedhet abban, hogy a csődvagyonból megtérül a Gulliver tartozása, vagy annak egy része.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.