INA–Mol: Békülékeny horvátok

Újabb megbeszélést tartottak tegnap a Mol és a horvát kormány képviselői a horvát INA energiatársaságról. A szeptember óta zajló tárgyalások sorában a most kiadott közlemények a leginkább békülékenyek.

Molnár József Mol-vezérigazgató az MTI tudósítása szerint zágrábi újságíróknak a találkozót racionális, együttműködő szelleműnek nevezte. Lehetőséget lát a tárgyalások gyorsítására. Az engedélyek függvényében ígéretet tett az INA olajkitermelésének fokozására is. A horvát köztelevízió a légkört szintén az eddigieknél jobbnak nevezte. A kormánydelegációt vezető Ivan Vrdoljak gazdasági miniszter hasonló szellemben nyilatkozott. Hozzátette viszont: a nyitott kérdésekről egyenként ugyan lehet tárgyalni, de addig nem várható megállapodás, amíg a vállalatirányítási jogokról szóló vita nem jut nyugvópontra.

A horvát kormány alapvetően azt kifogásolja, hogy az INA irányítási jogait 2009-ben átvevő, 49 százalékos tulajdonrésszel rendelkező Mol nem enged beleszólást nemzeti energiatársaságuk életébe a 45 százalékot birtokló horvát államnak.

A Mol szerint viszont – melynek vezetőjét, Hernádi Zsoltot a horvát ügyészség az INA-irányítási joghoz kapcsolódóan korrupcióval vádolja – a horvát kormány megsértette a 2009-es szerződést, ezért nemzetközi bírósághoz fordult, sőt fontolóra vette az INA-részvények eladását is. Horvát részről hasonló peres fenyegetések hangzottak el.

A Mol Magyarországon is rendezni igyekszik sorait. Miután az állami Magyar Fejlesztési Bank a Moltól megvásárolta az algyői stratégiai-kereskedelmi gáztárolót üzemeltető MMBF Zrt. irányítási jogait, közzétették, hogy a cég összesen közel százmilliárd forintnyi hitelt vett fel több pénzintézettől. A legtöbbet az EBRD, az ING és az OTP adta. Ezzel többek között kiváltották az MMBF-nél lévő Mol-hitelt is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.