Többletpontszerzés

Bár még a felvételi kérelmek beadási határideje sem járt le, és még messzebb van a felvételi ponthatárok kihirdetése, érdemes vészforgatókönyvvel, avagy B tervvel készülni arra az esetre, ha mégsem sikerül az idén bejutni a kiszemelt egyetemre, főiskolára.

A kényszerpihenő idejét lazsálás helyett hasznosabb tanulással tölteni, például jelentkezni egy olyan OKJ-s képzésre, amelynek elvégzése önmagában 24 pontot ér. De vigyázat, a szakirányú emelt szintű vagy felsőfokú szakképesítés nem automatikusan ér többletpontot, a felsőoktatási intézmények önállóan döntik el, hogy melyiket fogadják el.

Értelemszerűen eleve csak olyan képzések jöhetnek szóba, amelyek kompatibilisek a választott szakkal, illetve szakiránnyal, a legfontosabb kulcsszó tehát az azonos szakterület. Az első OKJ-s szakképesítés megszerzése ráadásul ingyenes, amennyiben iskolarendszerű a képzés. Az ingyenesség pontos feltételeiről érdemes részletesen tájékozódni. Jelenleg nincs olyan átfogó, mindenre kiterjedő adatbázis, ahol mindegyik akkreditált képző intézmény aktuális ajánlata megtalálható és összehasonlítható lenne. A többlettudás gazdálkodási, ügyviteli, pénzügyi szakterületen senkinek sem hátrány, cégvezetéshez, vállalkozáshoz érteni orvosnak, művésznek egyaránt hasznos lehet a későbbiekben, vállalkozóként és beosztottként is.

Ez nem Számmisztika

Felsőfokúnak vagy emelt szintűnek minősülnek a képesítő bizonyítványokban szereplő következő szakképesítések:

A nyolc számjegyű OKJ-szakképesítések közül

• az 54, 55-ös számmal kezdődőek

A tizenöt számjegyű OKJ-szakképesítések közül

• az 54, 55-ös számmal kezdődőek, és a 12–13. szám 00, 54 vagy 55

• a nem 54, 55-ös számmal kezdőek, ha a 12–13. szám 54 vagy 55

A 7/1993. (Xii . 30.) MüM-rendelet alapján szervezett 13 számjegyű o KJ-számú szakképesítések után akkor kapható többletpont, amennyiben a szakmai és vizsgakövetelmények megváltoztatása nélkül, kizárólag az o KJ-azonosító változott később 54-es vagy 55-ös szakmaszámú azonosítóra. a dott képzési területen csak abban az esetben jár a szakképesítésért többletpont, ha a képzési terület intézményei erről közösen úgy határoztak. Ez igaz akkor is, ha az o KJ-szakmacsoport alapján a megszerzett szakképesítés egyébként szakirányúnak minősülne.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.