Minden ötödik diák kölcsönkér

Havi 40 ezer forint – átlagosan ekkora összeg folyósítását kérik a diákhitelesek. Azok is, akik a szabad felhasználású, 2001 óta elérhető kölcsönt igénylik, és azok sem sokkal többet, akik a másfél éve létező, az önköltséges képzés díjára fordítható új konstrukcióval élnek.

– Óvatosabbak lettek a hitelekkel kapcsolatban a diákok a 2008-as gazdasági válság óta. Nem véletlenül, hiszen saját családjukban látták, illetve átélhették, és sokan még most is érzik, a hajdan nyugodt szívvel felvett, majd fizethetetlenül megdrágult lakáshitelek következményeit – mondja Imre Zita, a Diákhitel Központ Zrt. marketing- és kommunikációs igazgatója. Mindez cseppet sem baj, hiszen a kölcsönt így már tényleg azok veszik igénybe, akiknek valóban szükségük van rá, hogy felsőfokú tanulmányaik ideje alatt a saját rezsijüket, a képzéshez kapcsolódó költségeket vagy a képzés díját kifizessék. A 2012/13-as tanévben bevezetett Diákhitel2 az utóbbi esetben, az önköltséges képzésben részt vevők számára kínál megoldást: a fix, kétszázalékos kamatra folyósított – a kamat fennmaradó részét az állam fizeti – hitelt közvetlenül az egyetem, főiskola bankszámlájára utalja a Diákhitel Központ. A Diákhitel1-et viszont bármelyik felvett és beiratkozott hallgató igényelheti, alapesetben tíz szemeszteren át (bizonyos esetekben, pl. orvosi, illetve lelkészképzésre 14 szemeszterre is) havi vagy félévenkénti folyósítással. Felhasználását nem ellenőrzik, szabad felhasználású hiteltermék lévén bármire fordítható, még szakközépiskolában szervezett felsőfokú szakképzésnek minősülő OKJ-s képzésre is, amennyiben az 2012 szeptemberében már létezett, és felsőfokú intézmény által akkreditált képzés. Az idén rekordalacsony kamattal kínált hiteleket 35 éves korukig magyar állampolgárok igényelhetik, de nem csak magyarországi tanulmányaikra. A külföldön tanuló magyar diákok esetében az egyetlen feltétel, hogy EGT-tagországban tanuljanak tovább. No meg mindaz, ami a Magyarországon tanulókra vonatkozik, vagyis az aktív hallgatói jogviszony és a 35 éves felső korhatár.

Jelenleg minden ötödik diáknak van valamilyen típusú diákhitele. A két hiteltípus részben fedi egymást, az önköltséges képzésben részesülők ugyanis kérhetnek szabad felhasználású hitelt is – kamata éppen most zuhant 7,5-ről 6,5 százalékra –, de a többiek, vagyis az állami ösztöndíjasok, részösztöndíjasok, az államilag finanszírozott képzésben részt vevők, illetve a költségtérítéses képzésesben tanulók csak a Diákhitel1-et kaphatják meg. Értelemszerűen.

A hitelt törleszteni a tanulmányi időszak alatt nem kell, bár szabad és érdemes, ha van miből. Fontos tudni, hogy az előtörlesztés az, amely a kamattal növekvő tőketartozást csökkenti, az „előteljesítés” megjegyzéssel utalt összeg csak az esedékes törlesztőrészletek megfizetése alól ad felmentést. Megéri tehát pontosan fogalmazni. A hitel kötelező törlesztése az aktív hallgatói jogviszony megszűnését követő negyedik hónapban indul – vagy a 35. életév betöltésekor –, vagyis pályakezdő diplomásokra van szabva a rendszer, akik néhány hónap nyári szabadság után dolgozni kezdenek. Az esetleges munkanélküliség sem felmentő tényező, bár 24 hónapra lehet a törlesztés mérséklését kérni – ez a minimálbér hat százaléka, jelenleg havi 5880 forint. A törlesztőrészlet nagysága a törlesztés első két évében a mindenkori minimálbér bizonyos százalékában van meghatározva, a Diákhitel1 esetében annak hat százaléka, a Diákhitel2 esetében a felvett hitel nagyságától függően annak 4–11 százaléka között mozog. A harmadik törlesztési évtől kezdődően jövedelemarányos törlesztés kezdődik, a gyakorlatban az ügyfél a két évvel korábbi bruttó jövedelmének az előzőekben meghatározott százalékát fizeti havonta a Diákhitel Központnak. Bár a Diákhitel2-nek nincs felső határa, ezen hiteltípus ügyfelei sem kérnek lényegesen nagyobb összeget, mint a szabad felhasználású hitelt igénylők, szemeszterenként 230 ezer forintot. E szerint a tipikus diákhiteles tíz szemeszter alatt több mint kétmillió forintot kap kölcsönbe.

Mint Imre Zitától megtudtuk: a jelenlegi és a volt ügyfelek körében végzett felmérés azt mutatta, hogy a kölcsönt felvevők 40 százaléka közvetlenül az egyetemmel kapcsolatos kiadásaira költötte a pénzt. És ami még fontosabb: 40 százalékuk azt mondta, hogy enélkül nem tudott volna diplomához jutni. Tény, hogy nem minden típusú diplomával könnyű utóbb a törlesztés, a gazdasági szakon végzettek és jogászdiplomások azok, akik könnyedén törlesztenek, és a többieknél nagyobb arányban is élnek a hitelfelvétel lehetőségével.

A Diákhitel Központ honlapján érdemes a Pénzügyi tájoló alkalmazást használni, amellyel életszerűen ki lehet számítani a hallgatói léthez kötődő kiadásokat és bevételeket, egyúttal azt is, hogy körülbelül mekkora összeget érdemes kölcsönkérni. A kalkulátor szerint az első év a legdrágább, amikor több, a tanulmányi eredmény alapján kapható ösztöndíjjal nem lehet még számolni.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.