Csőddel zárult a sikertörténet

A karácsony előtt rejtélyes körülmények között bezáró Gulliver játékáruház-hálózat dolgozói eddig rendben megkapták a járandóságaikat – értesült lapunk. Mint ismert, a Fővárosi Törvényszék december végi végzése értelmében a céget fizetési haladék illeti meg addig, amíg a bíróság nem dönt a társaság által benyújtott csődeljárás iránti kérelemről. Ez még nem történt meg. A fizetési haladék megadásának célja jellemzően a vagyon megóvása a hitelezők számára.

Úgy tudjuk, a vállalkozás üzletmenetének látványos romlása és a számlavezető bankjával kialakult nézeteltérése vezethetett oda, hogy a játéknagykereskedő furcsa körülmények között, épp az aranyvasárnapot megelőző napon, december 21-én bezárta 27 üzletét és internetes áruházát. Egyelőre nem tudni, hogy az esetleges csődeljárás esetén újra kinyithatnak-e a Gulliver boltjai.

Egy játékkereskedés esetében meglehetősen sajátosnak tűnik, hogy épp a karácsonyt megelőző három napban áruval zsúfolt üzleteket zár be – a Gulliver Kft. esetében ez történt. Aranyvasárnap és 23–24-én a cég még hatalmas bevételre tehetett volna szert, de információink szerint erre már nem nyílt lehetősége, mivel számlavezető és hitelező bankja felmondta a vele kötött szerződést. Erre a társaság nem tehetett mást: csődvédelmet kért. A bezárásokat hivatalosan technikai okokkal indokolták.

A cégvezetés azóta sem reagált a megkereséseinkre, ezért az ügyben csak a Cégbírósághoz leadott nyilvános beszámolóikra és azok mellékleteire hagyatkozhatunk. Ezek alapján pedig szinte biztosnak tűnik, hogy a 2012-ben négymilliárd forintos forgalmú Gulliver Kft. már jó ideje nehézségekkel küszködött, 2013-ban pedig drámai mértékben romlott a helyzete. Évek óta folyamatosan veszteséges volt, kötelezettségei 2012-re elérték a hárommilliárd forintot. Abban az évben 94 millió forint mínusszal zárt, beszámolója szerint a cég fő hitelezője a CIB Bank volt, a kölcsönök fedezete pedig részben a Gulliver árbevétele volt. A cégbírósági iratok tanúsága szerint 2013 első fél évében a cég árbevétele jelentős mértékben csökkent, a kamattörlesztés pedig a jelek szerint hamar felemészthette a cég saját tőkéjét is. Vesztesége 2013 júniusára már az előző évi többszörösére rúgott.

A bukáshoz külső és belső körülmények egyaránt hozzájárultak. Utóbbiak között emlegetik, hogy a Gulliver nem tudott lépést tartani a piac változásaival, noha a lánchoz tartozó Bambini üzletekkel együtt 27 boltot üzemeltetve valóban „a legnagyobb játékos” volt, ahogy hirdette is magát. Bár a Gulliver saját internetes áruházat is nyitott, ez a többi, profi online játékbolthoz képest nem volt igazán hatékony, versenytársai elszívták előle a levegőt. A Gulliver továbbra is inkább a hagyományos üzleteire koncentrált. Piaci pozícióit alaposan megtépázták az igazi óriások: a hipermarketek. A Tesco, az Auchan és társaik egyre több játékot forgalmaznak, s megjelent jó pár új szereplő is, amely belekóstolt a játékkereskedelembe, mint a Shopline.hu vagy épp az Extreme Digital.

A nagy hálózatot üzemeltető és a jókora adósságállománnyal küzdő, 246 főt foglalkoztató cég pénzügyi helyzete egyre bizonytalanabbá vált, így jutott el a karácsony előtti bezáráshoz. Tizenöt éves sikersztori ért csúnya véget ezzel.

A Benelux-vonal

A Gullivert 1991-ben magyar magánszemélyek alapították, s miután a piac vezető szereplőjévé nőtte ki magát, 2007-ben értékesítették a belga KBC Private Equity N. V.-nek, majd a Star-Toys és a Toy Group Kft. egybeolvasztásával jött létre a kereskedőlánc. A belga befektető azonban tavaly tavasszal értékesítette a részesedését a Hollandiában bejegyzett Eastern Toy társaságnak, amely most is többségi tulajdonos. A kisebbségi tulajdonos pedig az az Aurenta Holding, amelyben a Gulliver ügyvezető igazgatója, Turi András is tulajdonos.

Ellenszélben már gyengébben muzsikált a Gulliver
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.