A Mol állami üzletei

A versenyhivatali engedélyeztetést követően végleg állami irányítás alá került az algyői stratégiai-kereskedelmi gáztároló – derül ki az eladó, vagyis a Mol tegnapi közleményéből.

A magyar energiacég tavaly 72 százalékot értékesített a kiürült gázmezőből átalakított, 1,9 milliárd köbméteres tárolótelep cégéből. Ötvenegy százalékot az állami Magyar Fejlesztési Bank, 21 százalékot pedig az eddig 28 százalékot birtokló Magyar Szénhidrogén-készletező Szövetség vásárolt meg. A vételárat a felek továbbra sem közlik; az információink szerint mintegy 140 milliárd forint.

Az előzetes bejelentések alapján a horvát kormány és a Mol holnap újra megvitathatja a közös tulajdonukban lévő, a magyar fél irányította horvát INA energiatársasággal kapcsolatos vitás kérdéseket. Ennek előzményeként az INA a horvátországi Muraköz megyében 360 millió kunás (mintegy 12 milliárd forintos) gázkitermelési megállapodást kötött. Az INA a beruházás révén a horvát gázszükséglet 30 százalékát tervezi biztosítani a térségből – idézi a Poslovni dnevnik tudósítása alapján az MTI Áldott Zoltánt, az INA elnökét. Ivan Vrdoljak gazdasági miniszter – aki az INA-ról vitázó horvát kormányküldöttséget is vezeti – az esemény kapcsán abbéli reményének adott hangot, hogy a jövőben további hasonló fejlesztések indulhatnak. A muraközi lelőhelyek felfedezése és termelésbe állítása között húsz év telt el, ilyen többé nem fordulhat elő – hangsúlyozta.

Pénteken a magyar csoport kutatástermelési vezetője, Alex Dodds egyébként azt jelentette, hogy a Mol évi egymilliárd dollárt – 220 milliárd forintot – tervez kutatás-termelésre költeni. A zágrábi tárgyalások hangulatát beárnyékolhatja, hogy helyi sajtóértesülések szerint a horvát kabinet a Molhoz hasonlóan nemzetközi döntőbírósághoz fordul a 2009-ben megkötött irányítási szerződés vélt megsértése miatt. A Mol már korábban hasonló lépésre szánta el magát, mert szerinte a horvát kabinet mulasztotta el teljesíteni vállalásait.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.