Ötmillió forintos bírság géphangért

A fogyasztói csoportoknak a hónap végéig kell regisztráltatni magukat a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hivatalnál (NFH), hogy az eddiginél is szigorúbb szabályozási környezetben fejezhessék majd be nemkívánatosnak nyilvánított tevékenységüket.

Ezt a januártól hatályos új fogyasztóvédelmi törvény írja elő számukra. Mint arról többször beszámoltunk, a 90-es évek közepe óta terjeszkedő fogyasztói csoportok jogilag nem minősültek pénzügyi vállalkozásnak, így az akkori PSZÁF nem ellenőrizhette őket. Az új fogyasztóvédelmi törvény megtiltotta új csoportok létrehozását, illetve a meglévő csoportok új tagokat kizárólag a kiváló régiek helyére toborozhatnak, de csak akkor, ha igazolják, hogy előbbiek előzőleg megkapták szerződésben kikötött járandóságukat.

A kötelező regisztrációt pedig amiatt írták elő számukra, mert maga a kormány sem ismeri ennek a piacnak a valódi méretét – közölte hétfői sajtótájékoztatóján Szatmáry Kristóf gazdaságszabályozásért felelős államtitkár. Becslések szerint 20-30 ilyen csoport lehet Magyarországon, ám ezek mérete, a tagok által befizetett összegek nagysága és holléte nem pontosan ismert. A fogyasztói csoportokat arra is kötelezi az új jogszabály, hogy a szervező cég saját számlájától elkülönített másik számlán kezeljék a befizetéseket, így ha velük történne valami, a tagok biztosan hozzájuthatnak a befizetéseikhez.

Rengeteg panasz érkezett kirándulásokkal egybekötött, főként a nyugdíjasok hiszékenységét kihasználó termékbemutatókra, amelyekben az a közös, hogy valamilyen „csodálatos használati tárgyat” sóznak valódi ára sokszorosáért a gyanútlan ügyfelekre. Az persze csak később derül ki, hogy az ingyenebédnek komoly ára van. Nem véletlen, hogy a hatósági vizsgálatok szerint a termékbemutatóknál 60-70 százalékos volt a kifogásolási arány. Az új jogi keretek között a szervező cégeknek a helyi önkormányzat jegyzőjénél kell előre jelezni, ha ilyen bemutatót kívánnak tartani.

Hétfőtől már a telefonos ügyfélszolgálatok sem várakoztathatják kényük-kedvük szerint a fogyasztókat, mert ha ezt teszik, azzal ötmillió forintig terjedő bírságot kockáztatnak. A géphangos aláfestés mellett történő várakoztatást csak akkor teheti meg a jövőben a cég, ha arra valami különleges, nyomós indoka van. Máskülönben ketyeg a bírság.

Az államtitkár szólt arról, hogy rövidesen a nagyobb kiskereskedelmi vállalkozások fogyasztóvédelmi referenseket kötelesek alkalmazni –szintén a törvény előírásai alapján. Fogyasztóvédelmi referens az lehet, akinek ilyen szakirányú végzettsége van, vagy ennek híján elvégez egy az NFH által szervezett tanfolyamot. A szabály februártól él, ám a referensek türelmi időt kaptak, júliusig van lehetőségük a szakminősítés megszerzésére. A képzést külső cégek végzik majd, ám az NFH felügyelete mellett – tudtuk meg az államtitkártól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.