Gyászos év után a számítógéppiac

Történetének legrosszabb évét zárta tavaly a személyiszámítógép- (PC-) piac: az eladások tíz százalékkal, 2009-es szintjükre estek vissza.

Azaz folytatódott a korszakváltás a digitális világban, hiszen 2012-t már 3,9 százalékos visszaesés jellemezte. Tavaly összesen 315,9 millió számítógép talált gazdára a Gartner piackutató előzetes adatai szerint. A negyedik negyedévben még sikerült valamennyire szépíteni a képen, „csupán” 6,9 százalékos volt a visszaesés, 82,6 millió PC-t adtak el. A másik nagy piackutató, az IDC 5,9 százalékos forgalomesésről számolt be. A trend irányát viszont egyformán látják, ugyanis sorozatban immár hetedik negyedéve zsugorodott a piac. És még nem érték el a gödör alját: Loren Loverde, az IDC elemzője szerint az idei évet még 3,8 százalékos forgalomcsökkenés jellemezheti, ám jövőre már minimális pozitív elmozdulásban lehet reménykedni.

A PC-piacnak voltak rossz évei, de a felmérések indulása, azaz 1981 óta akkora csapást még nem szenvedett el az ágazat, mint tavaly. Az IDC-nél az internetbuborék kipukkanását követő 2001-es év 3,7 százalékos keresletcsökkenését említik, mint a tavalyihoz fogható sokkot.

A PC-piac bővülése erősen behatárolt, új vásárlók tömeges megnyerésére reálisan már nem sok esélyt látnak az elemzők, de a vállalati gépparkok frissítése és a lakossági gépcserék még jó ideig életben tartják az iparágat. Az egyik cserére ösztönző katalizátor a Microsoft lesz, amely áprilisban felhagy a 13. évében járó Windows XP operációs rendszer támogatásával, arra ösztökélve a cégeket, hogy váltsanak a modernebb verziókra, és ha már lecserélik az alapszoftvert, akkor a hardver nyugdíjazásán is érdemes elgondolkozni.

Visszatérve az év végi adatokhoz, a Bloomberg megállapítja, hogy a személyi számítógépeknek az okostelefonok és a táblagépek jelentettek ezúttal legyőzhetetlen konkurenciát. Ahogy egyre több egyszerű alkalmazást tudnak már kezelni az okostelefonok és a tabletek, úgy csökken a hozzájuk képest nehézkesen kezelhető hagyományos asztali és hordozható számítógépek népszerűsége.

A PC-gyártók között a kínai Lenovo megerősítette első helyét: a negyedévet 6,6 százalékos bővüléssel, az évet 18,1 százalékos részesedéssel zárta a kétszázmilliárd dolláros piacon. A cég folyamatosan az iparági átlag felett teljesít mind forgalmát, mind pedig nyereségét tekintve. A korábbi világelső, a Hewlett-Packard negyedéves eladásai 7,2 százalékkal estek vissza, de még is őrzik második helyüket 16,4 százalékkal. A harmadik helyre is egy volt „világbajnok”, a Dell futott be.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.