Előnyhöz jutott az Airbus

A megrendelések számát tekintve 53 százalékra növelte világpiaci részesedését az Airbus 2013-ban, miközben 626 repülőgépet szállított le 93 ügyfelének, köztük 15 újnak – jelentette be Fabrice Brégier vezérigazgató a cég éves értékelő sajtótájékoztatóján Toulouse-ban. A cég tavaly 1619 gépre kapott megrendelést, a leszállított 626 gép 11-gyel több, mint a 2011-es eddigi rekordév mérlege. A piaci visszajelzések Brégier szerint azt tükrözik, hogy a légitársaságok vevők az új fejlesztéseikre, mert az igényeiknek megfelelő konstrukciókat fejlesztenek ki.

Az egyik ilyen sikerprogram az Airbus A380-asé, a szuperjumbónak nevezett kétszintes utasszállítóból csak tavaly 25-öt szállítottak le, s ötven új megrendelést gyűjtöttek be rá. A típus premierje óta 122 szuperjumbót szállítottak le, s tavaly decemberben 304 gépre volt élő rendelése a gyártónak.

Legutóbb a Dubaj székhelyű Emirates rendelt ötven gépet. 2014-ben négy új légitársasághoz is megérkezik a gép, 2015-re évi harminc darab leszállítását tervezik. Brégier hangsúlyozta: tizenkét éve folyamatosan emelkedik az általuk leszállított gépek száma.

A gyár hamarosan belép a japán piacra is, méghozzá a másik új generációs fejlesztésével, az Airbus A350XWB modellel, amely hamarosan tesztelési programja végéhez közeledik, és első példányai 2014 őszén a tervek szerint már kereskedelmi forgalomba állnak a Qatar Airways színeiben. A teljesen kompozitból épült, extraszéles törzsű, nagy kapacitású és hatótávolságú repülőből a Japan Airlines rendelt 31 darabot, noha a japán piacon eddig jószerivel csak a Boeing volt jelen.

Több mint ezerre emelkedett a rendelések száma a 2015-ben érkező, új generációs hajtóművekkel szerelt Airbus A320 modellből, míg a legnépszerűbb széles törzsű gépnek tekintett A330-asból immár havi tíz darabot tudnak átadni a légitársaságoknak. A keskeny törzsű A320-as gépcsaládból havi 42 darabos a kapacitás. A délkelet-ázsiai térség egyik legnagyobb Boeing–737-es üzemeltetője, az indonéz központú Lion Air is rendelt tavaly, méghozzá 234 darab A320-as modell gyártására adott megbízást. John Leahy, az Airbus ügyvezető igazgatója a további értékesítési számokat bemutatva elmondta, hogy rekordszámú, 5559 darabos rendelésállománya van a cégnek. A gépeik legtöbbje az összesítések szerint a kelet-ázsiai régióba kerül (34 százalék), ezt követi Európa 18 százalékkal, majd a Közel-Kelet 12 százalékkal. A nettó rendelések számát tekintve az Airbus világpiaci részesedése 51 százalék, ezen belül a keskeny és széles törzsűek piacán is ugyanez az arány a rivális amerikai Boeinghez képest. Utóbbi január eleji bejelentése szerint 22 géppel többet, 648-at szállított a megrendelőknek tavaly, rendelésállománya 5058 darab. 2013-ban 1531 gépre kapott megrendelést.

Fabrice Brégier, az Airbus első embere rekordszámú megrendelésről számolt be
Fabrice Brégier, az Airbus első embere rekordszámú megrendelésről számolt be
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.