Eurómilliókért lottózhat a magyar közönség?

Hamarosan megérkezhet Magyarországra a két nagy eurólottó egyike – legalábbis erről tanúskodik, hogy a Szerencsejáték Zrt. év végi szerződései között feltűnt egy megállapodás: az állami cég az SG Kft.-vel egy közel 100 millió forintos, 2015. június 29-ig szóló kontraktust írt alá az „Euro Jackpot implementálására”, vagyis megvalósítására.

Az SG annak a Scientific Gamesnek a hazai leánycége, amely jelenleg a hazai lottózói terminálok informatikai hátterét biztosítja. A társaság eddig nem tette közzé, hogy az Európában futó két nagy eurólottó – az Euromillions és az Eurojackpot – közül melyiket kívánja a hazai piacra bevezetni, s egyáltalán gondolkodik-e a játék portfóliójának bővítésén. Ezt most sem tették meg.

A játékkal, annak bevezetésével kapcsolatos kérdésünkre érdemi választ nem adott a vállalat. Jelen ügylet alapján azonban az látszik valószínűnek, hogy érdemi lépések azért zajlanak, s az újabb, 2012-ben indult lottó, az Eurojackpot lesz a befutó. A piacra lépés jogi háttere egyébként már adott, a problémát jelentő törvényi korlátozásokat a parlament lebontotta.

Tavaly márciusban a költségvetési bizottság módosító indítványokat nyújtott be az adó- és egyéb közterhekkel kapcsolatos nemzetközi közigazgatási együttműködést szabályozó törvényjavaslathoz. Ezek keretében nyúltak hozzá a szerencsejáték szervezéséről szóló törvényhez is, amely egy új piacra való belépés lehetőségét biztosította az Szrt. számára. Vagyis ezzel nincs gond.

Azzal viszont akadhat, hogy mennyit is kell majd fizetni forintban egy játékért. Az euró árfolyama ugyanis igencsak „mozgékony”, ami azt jelentené, hogy hétről hétre változtatni kellene a szelvény forintban számított árát, ami egyébként 2,5 euró. Kérdés, ezt tolerálják-e a játékosok. Így erre a problémára megoldást kell találnia az állami szerencsejáték-szervezőnek.

Az is kérdéses, a nyeremények adóztatása hogyan alakul. Itthon a lottójátékosok kevéssé figyelnek rá, hiszen a nettó nyereményt veszik fel, ám abból az Szrt. a kifizetés előtt már levonja a személyi jövedelemadó összegét. Az Eurojackpot szabályai szerint egyébként 50 számból (1–50) húznak ötöt, majd további kettőt, de már csak nyolc (1–8) számból. A játékot jelenleg 14 országban lehet megvásárolni. A sorsolást – a játék internetes oldala szerint – péntekenként este hét órakor, Helsinkiben tartják. Az eddigi legnagyobb nyeremény tavaly áprilisban jött össze: akkor a szerencsés nyertes több mint 46 millió euróval, közel 14 milliárd forinttal lett gazdagabb.

A Szerencsejáték Zrt. székháza. Bővülő portfólió
A Szerencsejáték Zrt. székháza. Bővülő portfólió
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.