Három év után élénkülés

Három év visszaesés után tavaly már nőtt az üzemanyagok iránti hazai kereslet. Pontosabban a főleg fuvarozók által használt gázolaj forgalma élénkült jelentősen – derül ki a nagy hazai olajcégeket képviselő Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) tegnap közzétett adatsorából.

A lakosság utazási kedvét inkább jellemző benzinből viszont továbbra is kevesebb fogyott. A prémiumtermékek iránt egyre élénkül az érdeklődés. A növekvő kereslet szakértők szerint elsősorban a gazdasági élet élénkülésének eredménye. Erre utal, hogy a főleg szállítmányozók által használt gázolaj igen magas ára az utóbbi idők során különösebben nem csökkent: továbbra is 420 forint körüli összeget kérnek, miközben a csúcsot a termék átlagára két éve érte el 455 forinton.

A MÁSZ szerint tavaly 4,2 százalékkal több gázolaj fogyott. Ez közel 1,6 milliárd litert jelent a 2012-es 1,5 milliárd liter után. A benzin iránt továbbra is csökkennek az igények, bár ennek mértéke az éves összehasonlítás szerint immáron csupán egy százalék. Ez a 2007 óta tapasztalható visszaesésen belül az eddig mért legenyhébb érték.

Tavaly 1,15 milliárd liter benzint pöfögtek el útjainkon a gépkocsik a tavalyelőtti 1,17 milliárdhoz képest. Ugyanakkor számításunk szerint tavaly már 30 százalékkal kevesebb benzin fogyott a hazai kutaknál, mint 2007-ben. A benzinösszforgalom két százalékára rúgó 98-asból, illetve prémiumtermékekből tavaly 13 százalékkal többre volt kereslet. Összesítve tavaly üzemanyagokból 2,78 milliárdos forgalmat mértek a MÁSZ tagvállalatai, ami kétszázalékos növekedés.

Kimutatásunk szerint az előző negyedévhez képest mindkét mennyiség visszaesett ugyan, de ez csak a fogyasztás normális, időjárásfüggő hullámzásának tudható be. A benzinhez képest a gázolaj sokáig még tartotta magát, így mennyiségben (és árban is) elhúzott a benzintől. 2010-ben jelentősen megcsappant iránta a kereslet, ami magával rántotta az összesített értékesítési adatot is, amely azóta is morzsolódott. Az eladott gázolaj mennyisége a mostani, három éve nem tapasztalt emelkedés ellenére is csupán a 2010-es szintre volt képes visszakapaszkodni.

Azt, hogy a lakosság pénztárcája még nem érzi a fellendülést, bizonyítja, hogy noha a benzin ára a 450 forintos árcsúcshoz képest jelentősebben mérséklődött – az mostanában 400 forint körül jár –, e termék iránt továbbra is apad az érdeklődés. Az üzemanyagok ára az elmúlt hónap során sem mutatott nagyobb kilengéseket: a benzin literenkénti átlagára most 404, a gázolajé 422 forint körül jár.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.