Tüzet szüntess! – közeleg az Apple-Samsung béke

Közvetítő segítségét veszi igénybe az Apple és a Samsung annak érdekében, hogy bíróság elé vitt szabadalmi típusú vitáikat mielőbb megnyugtatóan lezárhassák. A cégek jogászai a héten a békekötés lehetőségeiről tárgyaltak, s megbíztak egy nagy tapasztalatokkal rendelkező mediátort – írja a Bloomberg a kaliforniai San José-i szövetségi bíróság elé terjesztett iratokra hivatkozva.

A felek közti szabadalmi jogvitában eljáró Lucy Koh bírónő tavaly novemberben arra kötelezte a két céget, hogy a márciusi tárgyalási forduló előtt terjesszék elő megegyezési javaslataikat. A vezérigazgatók a cégek jogtanácsosaival és a közvetítővel együtt február közepéig tárgyalóasztalhoz ülnek, hogy peren kívüli egyezséget próbáljanak kötni a külvilág számára már tragikomikussá vált szabadalmi vitáik ügyében, melyek miatt már a közhangulat is a perlekedő cégek ellen fordult. Ez erősítheti a megegyezési szándékot a világ két legnagyobb okostelefon-gyártója között, amelyek az iPhone és a Galaxy sikermodelljeik egyes formai elemeinek és kulcsalkatrészeinek vélt vagy valós ellopására hivatkozva mentek ölre egymással.

A kaliforniai bíróság előtt újrainduló perben az Apple a Samsung termékei amerikai forgalmazásának megtiltását kezdeményezte. Az iPhone gyártója összesen húsz Samsung okostelefon- és táblagépmodell kivonását kezdeményezte, amelyek tervezésénél egy 2012-es amerikai bírósági döntés értelmében jogosulatlanul használták fel az Apple szabadalmait. Akkor ezért egymilliárd dolláros kártérítésre kötelezték a Samsungot, de a cég nem hagyta annyiban, fellebbezett. Részben sikerrel, hiszen Lucy Koh tavaly elutasította az Apple keresetét, ám utóbb a fellebbviteli bíróság új eljárásra kötelezte a bírónőt.

Az Apple azóta új Samsung-modellekkel bővítette „kívánságlistáját”, köztük a népszerű Galaxy S III-as okostelefonnal. A dél-koreaiak okozta kárt az Apple eddig 930 millió dollárra kalkulálta. A Samsung mindeközben hasonló okok miatt az Európai Unió egyes országaiban perelte sikeresen az Apple-t.

 

 

Bizonytalan a megegyezés
Bizonytalan a megegyezés
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.