Alábbhagyott a lendület

A külkereskedelem minden bizonnyal történelmi többlettel zárt tavaly, azaz meghaladta a hétmilliárd eurót. Erre lehet következtetni a Központi Statisztikai Hivatal által közreadott novemberi előzetes adatokból.

A szufficit 803 millió eurót mutatott – 237millióval többet az egy évvel korábbinál –, így az álomhatár eléréséhez már csak csekély negyvenmilliárd eurós pluszt kell produkálni decemberben. Ez pedig gyerekjáték lesz. Ha felpörgött az export decemberben, akkor a CIB Bank elemzői szerint akár teljesülhetett is a 2013-ra várt 7,8 milliárd eurós szufficit, amely az idén prognózisuk szerint – a külső konjunktúra erősödésével – meghaladhatja a 8,5 milliárdot is. A Magyar Nemzeti Bank elemzői – számok említése nélkül – azt vetítik elő legfrissebb inflációs jelentésükben, hogy a tavaly magas szintet elért szufficit érdemben már nem növekedhet tovább. Ezt azzal magyarázzák, hogy a 2014-ben dinamikusan, 5,4 százalékkal bővülő exporttal szemben az import – a belső fogyasztás meglódulásával –még látványosabb, hatszázalékos pluszt érhet el.

A többlet 2013-ban egyébként csak szeptemberben volt magasabb, akkor 847 millió szerepelt ezen a soron. A méretes plusz ellenére az összetevők alakulása nem ad okot különösebb ünneplésre, hiszen az export 7,35 milliárd eurós értéke mindössze 0,8 százalékkal haladta meg a tavaly novemberit, így a szufficit létrejöttében az import 2,6 százalékos, 6,55 milliárdra történt zsugorodása játszotta a főszerepet. Emlékeztetőül: októberben a kivitel még 4,7, a behozatal 2,7 százalékkal bővült. Az igazsághoz tartozik, hogy 2012-höz képest most novemberben eggyel kevesebb munkanap volt, aminek nyilván szerepe volt a gyengébb mutatók kialakulásában. Az előzetes adatokból tehát messzemenő következtetéseket nem érdemes levonni, az viszont tisztán látszik, hogy az év végéhez közeledve kifulladt a növekedés. Ezt támasztja alá a szerdán publikált novemberi ipari termelési adat is, amely a várt 6-8 százalékot mélyen alulmúlva, 3,5 százalékos éves növekedést jelzett, az előző hónapokhoz mért fél-fél százalékos lassulást folytatva. Ott a járműipar fékezését okolta a KSH a lassulásért, most ezt igazolta a korábbi hónapokhoz viszonyítva igen gyenge exportteljesítmény, hiszen az itteni német autógyárak döntően a külpiacokra termelnek.

A szintén szerdán megjelent 4,9 százalékos éves bővülésről szóló novemberi előzetes kiskereskedelmi adat érdekessége, hogy erősen lassuló importkörnyezetben született meg, ami semmiképp sem magyarázható azzal, hogy a magyar háztartások tömegesen tértek volta át a hazai termékek vásárlására. Az okokra a részletes adatok szolgálnak majd magyarázattal.

803MILLIÓ

NOVEMBERBEN 803 millió eurót mutatott a külkereskedelem többlete, ami jelentősen meghaladja az egy évvel korábbit.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.