Óriási verseny várható, többen is akarják a takarékot

Óriási verseny várható a Takarékbankért. A kisebbségi tulajdonos takarékszövetkezetek mindenképp indulnak az 55 százaléknyi részvénycsomagért, de az OTP, a Magyar Fejlesztési Bank és a Magyar Posta is sorban áll.

Óriási verseny várható a Takarékbankért. Információnk szerint a kisebbségi tulajdonosok, a takarékszövetkezetek indulni kívánnak a pénzintézet most állami kézben lévő többségére, a közel 55 százalékos részvénycsomagra január 3-án kiírt pályázaton. Úgy tudjuk, legnagyobb érdek-képviseleti szervezetük, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) jelenleg arról nyilatkoztatja tagjait, részt kívánnak-e venni a részvények megvásárlására összeálló konzorciumban. Értesülésünk szerint a száz takarékból már több mint nyolcvan válaszolt, és kivétel nélkül támogatásukról biztosították a kezdeményezést.

Takarékszövetkezet Fóton.Nagy verseny várható a Takarékbankért
Takarékszövetkezet Fóton. Beássa magát a kormányzat

A szövetkezeteknek ugyanakkor igyekezniük kell, a Takarékbank-részvényeket megvételre felkínáló állami Magyar Fejlesztési Bank (MFB) és a Magyar Posta nem sok időt hagyott a gondolkodásra. Az ajánlatokat február 6-ig lehet benyújtani, vagyis a takarékoknak alig egy hónapjuk van arra, hogy eldöntsék, ki mekkora arányban és persze összeggel akar részt venni a pályázaton induló konzorciumban. A szövetkezeteknek mint a Takarékbank tulajdonosainak ugyan elővásárlási joguk van a pénzintézet részvényeire, de információnk szerint jobban szeretnék, ha nem így, hanem a pályázaton szerezhetnék vissza a bank feletti irányítást – ezen dolgozik most az OTSZ vezetése, köztük az ismert üzletember, Demján Sándor, a szövetség elnöke.

A Takarékbank azonban nem csak a takarékszövetkezetek számára lehet értékes. A szektor átalakítására tavaly nyáron elfogadott törvény a szövetkezetek központi bankjává tette a Takarékbankot, és olyan jogosítványokkal ruházta fel, amellyel lényegében átveheti az irányítást a több mint száz, összesen másfél ezer fiókból álló hálózattal rendelkező takarék felett. Az elemzők, befektetők kész tényként kezelik, hogy indul a pályázaton az FHB-csoport is, amely az utóbbi időben a Magyar Postával kiépített együttműködés révén már amúgy is elkezdett közelebb kerülni a takarékokhoz. (A takarékok működését felügyelő Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete a kormány tavalyi döntése értelmében idén 25 százalék mínusz egy szavazat részesedést szerezhet a Magyar Postában, amellyel az FHB tavaly kötött stratégiai együttműködési megállapodást.) A tőzsdén is jegyzett FHB ugyan nem kommentálja a találgatásokat, ám részvényárfolyama az elmúlt két hétben több mint hatvan százalékkal emelkedett.

Érdeklődik a Takarékbank iránt a legnagyobb hazai pénzintézet, az OTP is, a bank megvizsgálja a privatizációban való részvétel lehetőségét – tudtuk meg a hitelintézettől. A bank azonban majd csak akkor dönt a részvételről, ha egyértelművé vált a takarékszövetkezetek irányításában részt vevő Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete és a Takarékbank további szerepe, valamint tisztázódik, hogy a pénzintézetben megmaradó, állami tulajdonú elsőbbségi részvények mellett van-e lehetőség az általában elvárható többségi tulajdonosi jogok gyakorlására és a pénzintézet üzleti függetlenségének biztosítására – közölték.

Utóbbi arra vonatkozik, hogy a most kiírt pályázat keretében az állami cégek csak a Takarékbank törzsrészvényeit adnák el, az MFB-nél azonban van még további kétszáz elsőbbségi részvény is. Ezek a papírok speciális jogosítványokat adnak, tulajdonosuk gyakorlatilag megvétózhatja a bank stratégiájáról szóló döntéseket. A Hvg.hu múlt heti kérdésére a területgazda fejlesztési tárcánál azt mondták, hogy ezeket „amint lehetséges”, be fogják vonni. Ám a bizonytalanság elijesztheti a lehetséges vevők egy részét.

A Takarékbanknál is hamarabb gazdára találhat a Raiffeisen magyar leánybankja. A nem cáfolt hírek szerint a 49 százalékban állami, többségében a Töröcskei István, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatójának érdekeltségébe tartozó Széchenyi Bank tett ajánlatot a pénzintézetre. A Napi.hu hírportál szerint a bank mindössze egy eurót kínál a kétezermilliárd forintot meghaladó mérlegfőösszegű magyar Raiffeisenért, ám átvállalná az összes kintlevőséget, tartozást, bedőlt hitelt is. Az osztrákok állítólag napokon belül dönthetnek az ajánlatról, amely téma lesz a mai kormányülésen is. A Raiffeisen Bank International AG szóvivője, Ingrid Krenn-Ditz az MTI-nek annyit erősített meg, hogy kaptak ajánlatot magyar érdekeltségükre, és jelenleg ezt vizsgálják, egyéb értesülést azonban nem kívánt kommentálni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.