Szakít az Elmű-Émász a Díjnettel

Január 15-től már nem tölthetők le a Díjnet és a Távszámla rendszerben az Elmű és az Émász ügyfeleinek elektronikus számlái – közölte ügyfeleivel a német hátterű fővárosi, illetve észak-magyarországi áramszolgáltató.

Január 15-től már nem tölthetők le a Díjnet és a Távszámla rendszerben az Elmű és az Émász fogyasztóinak elektronikus számlái – közölte a német hátterű fővárosi, illetve észak-magyarországi áramszolgáltató. Az érintett néhány tízezer ügyfélnek az átregisztrálást követően saját, megújult és kibővített szolgáltatású online ügyfélszolgálati felület segítségével nyújtja ugyanazokat a lehetőségeket a cég, ezeket a www.elmu. hu és a www.emasz.hu internetoldalakon érheti el a felhasználó – közölte lapunkkal Boross Norbert szóvivő.

Számlabemutatás saját internetes rendszerben
Számlabemutatás saját internetes rendszerben

Január 15-től már nem tölthetők le a Díjnet és a Távszámla rendszerben az Elmű és az Émász ügyfeleinek elektronikus számlái – közölte a német hátterű fővárosi, illetve észak-magyarországi áramszolgáltató. Az érintett néhány tízezer fogyasztónak az átregisztrálást követően saját, megújult és kibővített szolgáltatású online ügyfélszolgálati felület segítségével nyújtja ugyanazokat a lehetőségeket a cég, ezeket a www.elmu.hu és a www.emasz.hu internetoldalakon érheti el a felhasználó – közölte lapunkkal Boross Norbert szóvivő. A váltás oka - magyarázata szerint - az ésszerűsítés. Nemcsak azért, mert az új rendszer számukra olcsóbb, hanem mert saját oldalaikon az ügyfelek eddig nem fizethették ki az áramszámlát, ám a megújult online felületen erre is mód nyílik.

Az új netes rendszerben külön tarifakalkulátor segíti a rezsicsökkentés kiszámítását, de az okos mérővel felszerelt lakások tulajdonosai is nyomon követhetik fogyasztási adataikat. A szóvivő nem kívánta megbecsülni, hogy a lépés nyomán mekkora bevételtől esik el a Díjnet (ami az FHB és az állami Magyar Posta érdekeltsége), illetve a Távszámla mögött álló, német hátterű Magyar Telekom. Az összeg számításunk szerint évi néhány tízmillió forint.

Az online szolgáltatásokkal kapcsolatos hír, hogy a közigazgatási bíróság előzetes intézkedésként feloldotta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) ama határozatát, melyben megtiltja az Elmű online tarifa (e-tarifa) elnevezésű termékének értékesítését – tudtuk meg Boross Norberttől. Mindazonáltal a fővárosi szolgáltató a végleges bírósági döntésig nem folytatja a MEKH által erőteljesen támadott konstrukció értékesítését. Egyazon bíróságon, ám más bírói tanács viszont az Émászra vonatkozó, az Elműével teljesen megegyező MEKH-döntés kapcsán előzetes intézkedésként fenntartotta a tilalmat – erősítették meg információinkat a MEKH-nél is. Korábban a MEKH számos ponton szabálytalannak tartotta a két cég frissen bevezetett, úgynevezett online tarifájával kapcsolatos tájékoztatást. (Az online tarifa egy külön termék, amely nem összetévesztendő az államilag garantált tarifán fizetők online kezelőfelületével.)

A MEKH szerint az ügyfeleket az Elmű-Émász csak az utolsó pillanatban és ott is elrejtve tájékoztatta arról, hogy online tarifára való váltás esetén kilépnek a lakossági áramszolgáltatás államilag garantált köréből, így onnantól nem vonatkoznak rájuk a kormányzati rezsicsökkentési lépések sem. Boross Norbert kérdésünkre elismerte, e termék esetében egyelőre valóban nem követik a kormány november 1-jei 11,1 százalékos lakosságiáramdíj-csökkentését. A hagyományos, államilag garantált, úgynevezett egyetemes tarifán fizető több százezer ügyfelük számára viszont természetesen igen. Szavai szerint a bevezetés óta mintegy 6-7 ezer ügyfelük váltott online tarifára. Ők is bármikor visszaléphetnek az államilag szabályozott tarifakörbe. Ám ezt közülük a novemberi kormányzati rezsicsökkentés óta csupán néhány százan lépték meg. Szerinte ennek az az oka, hogy az online tarifa kényelmi szolgáltatásai ellensúlyozhatják a novemberi 11,1 százalékos csökkentésen háztartásonként elérhető megtakarításokat. Korábbi értesülésünk szerint az Elmű-Émász online tarifájához hasonló, szabadáras lakossági áramcsomagokat értékesítő más cégek áraikban önként követték a novemberi központi csökkentést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.