Nem tudják, sok volt-e a szemétdíj

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerint nem lehet megmondani, hogy a lakossági szemétdíjak magasak voltak-e Budapesten 2008–2012 között, s hogy a munkát végző, az említett időszakban nyereséges FKF megkopasztotta-e a lakosságot és az érintett önkormányzatokat. Nem lehet megmondani, hogy „közgazdaságilag fair” árakat alkalmazott-e a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. az ügyfeleknél, mert nincsenek meg a feltételei annak, hogy az Állami Számvevőszék ezt meg tudja mondani – hangoztatta Domokos László, az állami ellenőrzési szervezet elnöke az FKF Zrt. említett időszakra kiterjedő ellenőrzésének bemutatásakor. Ennek háttere az – jelentette ki –, hogy a vállalat gazdálkodásában nem részletezte és különítette el a közvetlen önköltség tételeit, ezért ennek elszámolása nem volt átlátható, s nem lehetett kideríteni az árképzéshez szükséges előkalkulációt sem, és – ami az ÁSZ esetében különösen fontos –, nem biztosította az elszámoltathatóságot. Lefordítva: nem derült ki egyértelműen, hogy mennyi a szemétszállítás önköltsége, s így az sem mondható meg, a lakossági ügyfelek sokat vagy keveset fizettek-e a cégnek ebben az időszakban.

Az FKF a saját önköltség-számítási szabályainak sem felelt meg mindenben – jelentette ki az ÁSZ elnöke. Felvetésünkre, hogy akkor mi alapján határozta meg évről évre az alkalmazott díjait a társaság, Klinga László, az ellenőrzés vezetője azt a lakonikus válasz adta, hogy a Fővárosi Közgyűlés döntései alapján. A testület ugyanis évente elfogadta a díjmeghatározás szabályait, annak alapjait. Ezeket a cég végre is hajtotta – hangsúlyozta a szakember. Ezek alapján például 2010-ben nem történt a szemétszállítási tarifákban emelés, 2011-ben 5,1 százalék, 2012-ben pedig 2,8 százalék volt. Az előzőeket Domokos László annyival egészítette ki, hogy az FKF működése jogilag ugyan megfelelt a díjkalkuláció szabályainak, ám közgazdaságilag ez nem jelenthető ki. A helyzet azonban az utóbbi időben javult – folytatta –, ennek kézzelfogható eredménye, hogy az önkormányzat a vállalat 2012-re vonatkozó üzleti tervét már négyszer küldte vissza. Korábban erre nem volt példa.

Az FKF gazdálkodása az ellenőrzött időszak minden évében nyereséges, s saját tőkehelyzete is stabil volt. Az adózott eredmény felosztása viszont nem volt szabályszerű és átlátható éppen az önköltségszámítás szabályozásának hiányosságai miatt. Az ÁSZ-jelentésből kiderül, hogy az FKF 2009 óta nem mutatta be azokat a számokat, amelyek meghatározták a díjképzést, illetve a főváros által utólag fizetendő kompenzáció összegét. Arról is szó van a dokumentumban, hogy a hulladékkezelési feladatokról az önkormányzatnak készített beszámoló a díjkalkulációval egyező szerkezetű utókalkulációt nem tartalmazott, ezért a tapasztalatokat a következő évi díjjavaslatok elfogadásánál nem tudták figyelembe venni.

Az önkormányzat sem tett meg mindent az átláthatóságért: nem élt ellenőrzési jogával, s az általa fizetendő kompenzáció elszámolását és annak megalapozottságát sem ellenőrizte. Éppen ezért a ÁSZ a többi között azt javasolta a főjegyzőnek, hogy a vállalat javaslatai tartalmazzák a díjképzést és a főváros által fizetendő kompenzációt meghatározó tételeket.

Rezsicsökkentés: lesz-e harmadik?

Egyelőre nem eldöntött a következő rezsicsökkentés időpontja – válaszolta Németh Szilárd fideszes rezsibiztos tegnapi sajtótájékoztatóján lapunk azon kérdésére, hogy a téli fűtési szezonban – azaz a választási kampány hajrájában – várható-e az eddigiekhez hasonló lépés. Kérdésünkre, hogy más területeken, például vállalkozások számára, avagy a fa, a szén vagy akár az üzemanyag, netán az élelmiszerek körében terveznek-e hasonló árcsökkentő lépéseket – akár e termékek hatósági árkörbevonásával –, úgy reagált: a kormány ott lépett, ahol megvolt erre a lehetősége. E termékek esetében nincs joga hasonló lépésekre.

Mindazonáltal köztudomású, hogy a Rogán Antal frakcióvezető elnökölte rezsicsökkentési bizottság januárban javaslatot tesz a mérséklés mértékére. A korábban általuk hangoztatott, összesen 30 százalékos árcsökkentéshez most 12,5 százalékos mérséklésre lenne szükség. Németh Szilárd tájékoztatóján összefoglalta a rezsicsökkentés egy évének adatait. Az áram, a gáz és a távhő lakossági árát két lépésben, a tavaly december 31-i tarifákra vetítve összesen 20 százalékkal csökkentették. Németh Szilárd úgy véli, hogy a mostani áramdíjak a 2007 februári, a gázdíjak pedig a 2008 júliusi szintnek felelnek meg.

Tavaly júliustól a lakossági víz-csatorna, PB-gáz és szippantott szennyvíz díját 10-10, míg a kéményseprés és a személyszállítás díját 10-60 százalékkal mérsékelték.

Nem voltak átláthatók a szemétszállítási költségek
Nem voltak átláthatók a szemétszállítási költségek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.